Home » Авторски страници, политика

Нота до сръбското Външно министерство за осквернен военен паметник в Ниш

2018.09.21 2 коментара
Spread the love

По указание на министъра на външните работи Екатерина Захариева, българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест в Министерството на външните работи на Р. Сърбия, съобщи пресцентърът на МВнР. Повод за него е възмущението на българската страна от поругаването на военния паметник-костница „Ледена стена” край Ниш. В мемориала почиват костите на 2 015 български войници, загинали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората световна война.

Оскверненият паметник-костница край Ниш. Снимка: OFFNews.bg

В нотата, връчена от българския дипломат, се настоява за конкретни действия за незабавното заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове.

По време на разговора в Министерството на външните работи на Р. Сърбия, посланик Радко Влайков е изразил дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с добрия климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Р. Сърбия Александър Вучич.

Българският дипломат е акцентирал и върху особеното притеснение от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Р. Сърбия на 4 ноември 2018 г., включително на Национален съвет на Българското национално малцинство. Посланик Радко Влайков е посочил също, че този случай е поредното доказателство, че на местно ниво периодично изскачат рецидивите на миналото, тъй като до някои райони в Сърбия все още не е достигнала информацията, че на най-високите нива на двете държави и правителства се работи за историческо помирение.

От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс “с отличните отношения между двете страни”. По време на срещата е поет ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая – се казва още в прессъобщението.

.

2 коментара »

  • Пендо said:

    Хубаво, че най после се споменава за българските жертви в единствените бойни действия на България в войната.

    Верно е, че хиляди сърби бяха убити от хитлеристите и командваните от тях усташи. Колко сърби пък убиха не малко хора.

    Но две хиляди български момчета само в Ниш си загубиха живота, за да спасяват сърбите, и да помагат на Тито. И не само това. С ангажирането на воените сили на хитлеристите тези момчета и още много други при завоя на Драва и Страцин помогнаха на английските войски в Гърция и на войниците с сини шапки от НКВД да се настанят в България, без да гръмнат пушка. Така те дадоха живота си, за да спасяват не само сърбите, но също така руснаци и англичани. Да сте чули някой да е казал: хвала лепо, спасибо, тянк ю, или едно българско благодаря. Паметници за тези, които не са стреляли и един патрон срещу хитлеристите, колкото щеш. А ни наложиха мълчание, за да ни вържат на врата репарации. И нищо чудно, че ни ругаят постоянно и ни цапат паметниците.

  • Пендо said:

    Още две думи. Сърбите поставиха в Ниш паметна плоча в Ниш. Къде са паметните плочи в България за загиналите хиляди български момчета, които се биха за да спсяват добре платените наемници на Сталин в България. Верно е, че на бойците които се биха им дадоха свободни билети за баня,

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.