Home » Авторски страници, българи зад граница

БУ “Иван Станчов” – Лондон. Първи учебен ден за първолаците

2018.09.19 Няма коментари
Spread the love

Клас – стани! Клас – засмей се! Клас – учи! Клас – бъди!

17.09.2018 г. – Първи учебен ден на България и на 1-ви клас в БУ „Иван Станчов”
към Българското посолство в Лондон, Великобритания

Отмина лятото и за повечето българи в чужбина то е свързано със завръщането у дома – в България.

Ето я Есента – пристъпи в средата на септември, все още топла, и ни притегли обратно там, където животът ни е отнесъл по света. За децата ни е трудно да оставят баба и дядо, обичното море и пленителните планини, ваканцията с приятели и да се завърнат в другия си дом, който с всяка думичка и мисъл искат да превърнат в нещо по-близко, макар и в чужда среда. За тях българското училище в чужбина е другата България, а за нашите ученици от Българското училище „Иван Станчов” „малката България” е нашият дом в Българското посолство в Лондон.

Голямо ни е училището, посолството вече е тясно да побере всичките 12 класа и две предучилищни групи. Затова от години сме избрали да отдадем най-голямо внимание на новите ни първокласници. За да почувстват уважението, което им оказват преподавателите, настоятелите, представителите на дипломатическата ни мисия в Обединеното кралство. За да изпитат гордост и първолаците, и техните родители, че са част от голямата мисия – да съхраним България и българите извън географските граници на родината, да възпитаме млади хора, които да знаят откъде тръгва коренът им и да го присадят навсякъде, където Бъдещето ще отвори врати за тяхната реализация. Ако е обратно в Родината – още по-добре. Ако е някъде по световните континенти – и там да сглобят живота си така, че да има една „малка България”, съхранена от тях с цената на всичко.

17.09.2018 г. – Първият учебен ден в България, първият учебен ден и за новия 1-ви клас в БУ „Иван Станчов”. Тази година (засега) при нас ще се обучават 20 ученици, които оставят своите учители от предучилищна група „Азбукарче” – г-жа Невяна Анастасова и нейният помощник, г-жа Валентина Александрова – и идват при мен в т.нар. „голямо училище”, за да поемем по сериозния път на ограмотяването и новите знания за България и Света.

За 32 години, в които градим с любов училището си, всеки празник се е превърнал в традиция. А да създадеш традиция, която да дарява знание, обич, постижения, незабравимост – какво по-голямо призвание в живота?

И ето ни пак заедно: деца, родители, учители, настоятели – в Посолството на България, за да видят всички в ръчичките на нашите „бърборани-сладурани” разветите трицветни знаменца на България. Порасналите знайковци поемат своя първи Буквар, похапват за добре дошли от дъхавата погача с нашенска чубрица, гризват по някой друг шоколадов бонбон и… удряме първия училище звънец.

Клас – стани! Клас – засмей се! Клас – учи! Клас – бъди!

Добре дошли отново в „Лондон-България” и на добър час!

 

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.