Home » Авторски страници, политика

Потомци на македонски български фамилии, обръщение

2018.08.31 Няма коментари
Spread the love

Потомци на македонски български фамилии разпространиха до електронни и печатни медии обръщение, озаглавено “Шанс за добросъседски отношения между България и Македония. Време е!”. Според подписалите това обръщение Александър Дърводелски, Христо Матов, Георги Иванов, Александър Радонов, Даниел Пангев, Лъчезар Атанасов и Стоян Христов, не може да се очаква от македонския премиер Зоран Заев да признае, че Илинденското въстание е българско, или, че той самият е българин, защото веднага би паднал от власт. Те изразяват недоверие в поведението на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на бившия президент Първанов и на сегашния Радев, на лидера на “Атака” Сидеров и др., по отношение темата за договора за добросъседство между България и Македония. 

В обръщението се казва:

“Ние, потомците на македонските български фамилии, на дедите ни, основали историческата ВМРО, ще се противопоставяме на острите атаки срещу започналия процес на затопляне. Какво имат да крадат съседите ни, като историята и езикът са ни общи? Какво ще крадеш от СЕБЕ СИ? Припомняме, че чужди държави успяха да се справят с Българската православна църква. След среща с чужди генерали, Св. Синод забрани на български свещеници да участват в честванията по повод 1000 г. Българска Охридска Архиепископия в Охрид. Не бива да допуснем подобна злощастна участ да сполети и договора за добросъседство.”

Следва целият текст.

До: Електронни и печатни медии

.

ШАНС ЗА ДОБРОСЪСЕДСКИ ОТНОШЕНИЯ

МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ.

ВРЕМЕ Е!

 

Скъпи приятели,

В последните седмици ставаме свидетели на истерична кампания срещу наскоро подписания и крехък договор между България и Македония. В тази кампания дейно участие вземат: Румен Радев – президент на Р. България, Румен Петков – председател на ПП “АБВ”, Георги Първанов – агент “Гоце”, бивш председател на ПП “АБВ”, Волен Сидеров – лидер на ПП “Атака”, фалшификатът на историческата ВМРО, оглавяван от Красимир Каракачанов – агент “Иван” и сътрудника му Ангел Джамбазки, Калоян Паргов – председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, интелектуалци, професори и прочие. Нещо повече – г-н Сидеров широко прокламира, че подготвя анекс към договора. Те всички врякат срещу затоплящите се отношения между нашите страни. Считаме, че договорът, за чието подписване трябваше да чакаме повече от 10 години, не е съвършен, но е крачка в правилната посока. Време е да се срутят Берлинските стени на Осоговската планина. Време е хората от двете страни на планината да си намерят роднините, да си намерят корените. Време е! Това обаче не се нрави на определени чужди държави. Общото между изброените по-горе лица е, че са от лявото пространство и питаещи страхопочитание и уважение към същите тези чужди държави, които искат да ни видят разделени с братята ни оттатък Вардар. Дали президентът самоволно е решил да се причисли към тях, е въпрос, на който той трябва да даде отговор пред българската общественост.

По повод цитираното изказване на г-н Заев, което обиколи редица медии, искаме да попитаме – какво очаквате от него? Да признае, че Илинденското въстание е българско, че хората във Вардарско са българи, че той е българин? Та нали това автоматично означава падане на неговото правителство и идване на власт на просръбската и създадена от чужди държави ВМРО-ДПМНЕ, която си беше и си остана просто ДПМНЕ, нямаща общо с историческата ВМРО на дедите ни. По подобие и на тукашната ВМРО-БНД, между впрочем. Но г-н Заев като прагматичен човек иска да гради отношения на приятелство. Времето ще покаже дали е бил искрен в намеренията си.

Ние, потомците на македонските български фамилии, на дедите ни, основали историческата ВМРО, ще се противопоставяме на острите атаки срещу започналия процес на затопляне. Какво имат да крадат съседите ни, като историята и езикът са ни общи? Какво ще крадеш от СЕБЕ СИ? Припомняме, че чужди държави успяха да се справят с Българската православна църква. След среща с чужди генерали, Св. Синод забрани на български свещеници да участват в честванията по повод 1000 г. Българска Охридска Архиепископия в Охрид. Не бива да допуснем подобна злощастна участ да сполети и договора за добросъседство.

Призоваваме Ви да бъдете рупор и защитници на затоплящите се отношения!

Да живее България!

Да живее Македония!

.

Подписали:

1. Александър Н. Дърводелски – председател на Българския национален фронт – САЩ и потомък на Недковия род от Щипско, Македония

2. Христо М. Матов – син на Милан Матов и племенник на Христо Матов от гр. Струга – основатели на историческото ВМРО

3. Георги К. Иванов – потомък на рода Хаджииванови от Зърнево, Егейска Македония

4. Александър Г. Радонов – потомък на Хаджирадоновия род от гр. Банско

5. Д-р Даниел С. Пангев, потомък на Пангевия род от с. Рожен

6. Лъчезар Р. Атанасов – потомък на рода Вакъвчиеви от с. Сенгельово, Демирхисарско

7. Стоян И. Христов – потомък на голям род от Хаджидимово, общественик

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.