Home » Авторски страници, българи зад граница

Още за XI конференция на АБУЧ

2018.08.02 Няма коментари

Както вече писахме (вж. тук), на 26 юли 2018 г. в Народното събрание се откри XI годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. В тази публикация можете да намерите още информация, снимки и аудизаписи от първия ден на конференцията. Снимките и записите са на Елена Каркаланова от Радио България.

Митрополит Антоний, д-р Ирина Ботева-Владикова, министър Красимир Вълчев

Ирина Владикова:

“Много малко са училищните мрежи по света от такъв мащаб, като нашата Асоциация. От бройката, която беше колкото пръстите на една ръка, по последни данни на Държавната агенция за българите в чужбина броят на училищата наближава 400. Това е не само впечатляващо число, но е и явление в най-новата история на образователната система и културата на България.

В последните години за съжаление обучението на майчин език престана да бъде приоритет в Европа. Ние знаехме, че имаме право да го искаме и да воюваме за това, а и имахме добрият пример на Ирландия, където децата ни имат привилегията да държат изпит по български език, който се признава в образователната им система.”

Аудизапис от първия ден на конференцията: председателят на АБУЧ д-р Ирина Ботева-Владикова, западно- и средноевропейският митрополит Антоний, музикални изпълнения – “Многая лета” на мъжки хор към ПУ “Паисий Хилендарски” и “Кате, Катерино” на Джонатан Костов от Българското училище в Палма де майорка.

Ирина Владикова, митрополит Антоний

Запис на отчетния доклад на председателя на АБУЧ: 

Ирина Владикова – отчетен доклад

Ирина Владикова – заключение

Светослав Малинов: 

“За първи път към мен се обърна представител на Европейската комисия, за да ми каже, че тази петиция съвпада с общите насоки на реформи в Европейския съюз, където езиковите компетентности ще бъдат водещи, заедно с гражданското образование. В препоръките на ЕК ще откриете препоръки към националните държави на ЕС, взети от Петицията за малките езици, което означава, че ние всички сме законодателствали без да го осъзнаваме, а това е максималното постижение, като се има предвид, че тръгнахме просто в защита на българския език.”

Боянка Иванова:

“Членове на управителния съвет на АБУЧ работим в американската образователна система и наблюдаваме процесите там, отделно сме и директори на български училища на територията на Чикаго. Целенасочено търсихме възможностите, които предоставя американската система за включване на езика ни, и ги открихме в Програмата за двуезичност, инициирана от родители на испаноговорящи деца в Калифорния, казва за Радио България Боянка Иванова. Започнахме от щата Илинойс, защото там е най-голямата българска общност. Щатите, в които вече имаме успех и българският език постепенно влиза в американската образователна система, са Охайо, Мичиган, Колорадо, Калифорния, Пенсилвания, Ню Джърси, Ню Йорк, Вирджиния, Мериленд, Окръг Колумбия и Северна Каролина. Подписан бе меморандум, с който изпитът, проведен по методиката на ДЕО, важи за балообразуваща оценка за продължаване на образованието на завърналите се българчета във висшите учебни заведения на територията на България и в някои европейски страни.”

Запис на изказването на Милен Михов, зам.-председател на Комисията по образование и наука към Народното събрание: Милен Михов

Милен Михов и г-жа Захариева

Приветствието от името на вицепрезидента Илияна Йотова, прочетено от г-жа Захариева от Президентската администрация: Приветствие от името на вицепрезидента

Изказването на председателя на ДАБЧ: Петър Харалампиев

Изказването на националния омбудсман: Мая Манолова

Изказването на председателя на Съюза на българските учители: Янка Такева

Изказването на народния представител проф. Иво Христов: Иво Христов

Още снимки от събитието:

——————————————————————————————————————-

Очаквайте скоро информация и за работните семинари в ПУ “Паисий Хилендарски”, провели се на 27 и 28 юли, както и за съпътващи конференцията събития.

Обща снимка от последния ден на XI конференция на АБУЧ в Пловдивския университет

Засаждане на дръвче на АБУЧ в градската градина в Пловдив

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.