Home » Авторски страници

Босия – ден 39

2018.07.21 Няма коментари
Spread the love

Един от хората, които подкрепиха активно Николай Колев – Босия, Пламен Даракчиев, за днешното състояние на гладуващия вече 39-и ден правозащитник и дисидент. Той е посетил и днес Босия в дома му. Ето какво пише Даракчиев в коментар на стената си във Фейсбук:

Николай Колев – Босия, сниман от приятели в дома си. Снимката е от вчера, 20 юли.

…Говорихме за много неща. За това, че Борис Христов е болница и му предстои операция (Босия се е чул него по телефона). За тълпата и индивида, за народопсихология, за богомилите, за това дали е прав Емилиян Станев, че стародавната ни драма е, че българинът не може да живее нито с материалното, нито с духа (“Антихрист”)… И за още куп други неща.

Говори му се и това е добре. По някое време стана от леглото и остана седнал, докато изпи чашата чай, за която Татяна, съпругата му, настоя.

Екипът от болница “Лозенец” вече дежури денонощно пред блока и следи за състоянието му. Вчера е имало проблем с кардиограмата. Тъй като ребрата му вече стърчат, е било трудно да се захванат датчиците за тялото. Между другото, сега се сещам за това как миналата седмица запретна ризата, за да ми демонстрира нещо удивително и непостижимо за здравия човек – напипа си гръбнания стълб през панкреаса. При това с усмивката на илюзионист, който показва на публиката коронния си номер. Въобще чувството за хумор на Босия е неизтребимо. Също като онези микроорганизми, които живеят в кратера на вулкан.

Иначе няма промяна от вчера. Показанията на кръвното и захарта са приблизително същите. Това е добре.

В такива случаи докторите прибавят отпред една думичка – от н о с и т ел н о. Не е ясно с какво го съотнасят – с вчерашно състояние, със състояние на човек, които гладува 39-ти ден, или със стойности на показатели, отвъд които нишката на живота може да се скъса във всеки един момент.

В заключение мога да кажа, че пряко сили удовлетворих желанието му за нормален разговор. Без увещанията да спре, без политика, без обсъждане на състоянието и пр.

Нормално!? Някъде бях чел за градче в подножието на вулкан, в което хората седяли по кафетата, поглеждали от време на време към близката планина и чакали сигнала за евакуация. През това време темите за разговори били скандалният развод на тамошна известна двойка, развитието в поредния епизод на сериала “Далас” и похожденията на градския коафьор.

—————

P.S. Към края на разговора ни Таня отвори дума за така наречения рингер (банка с лекарствени препарати и електролитни концентрации). Попитах го дали би приел банката, след като в нея няма захранващи вещества. Отговори ми уклончиво, но не отрицателно. Преди малко говорих с Таня по телефона. За съжаление Босия още упорства. Помолих я тя сама да му даде запечатаната банка, да прочете каквото пише на екипа и да го остави сам да си я разпечата. Това последното в случай, че той има притеснения да не би в банката да има глюкоза, наместо рингер. Дано тя го убеди.

————————————————————————————————————-

Вчера имаше Молебен за Босия пред блока, където той живее. Снимка: Пламен Даракчиев

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.