Home » Авторски страници

Конкурс за българи в страната и чужбина „Кулинарното наследство на България“

2018.07.21 Няма коментари
Spread the love

„Кулинарното наследство на България“ ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия

12 души ще спечелят възможността да се включат в кулинарен проект с шеф Андре Токев – мини видео сериал, авторска кулинарна книга и кулинарен календар. Две награди от по 1000 лева очакват ресторантьори и организатори на кулинарни фестивали, изпратили оригинална рецепта. Специална томбола ще разпредели и 3 големи награди – едноседмична почивка на планина в хотел „Пампорово“ и 2 х 500 лева ваучери за пазаруване в магазините на МЕТРО. Рецептите се изпращат през специален формуляр на www.metro.bg/nasledstvo.

До 30 септември всички любители на самобитната българска кухня от страната и света, общини, читалища, организатори на кулинарни фестивали и ресторанти ще могат да се включат в конкурса „Кулинарното наследство на България“ като изпратят автентични рецепти на традиционни български ястия. До тази дата МЕТРО и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища “Агора” и Университетът по хранителни технологии ще очакват автентичните рецепти. Водач на тази кулинарна експедиция ще бъде най-известният български професионален готвач – шеф Андре Токев.

Андре Токев

„Кулинарното наследство на България“ е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да открият и представят автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. Това са рецепти, които представят местната традиция, вдъхновени от богатството и плодородието на българската земя. Рецепти, които се предават от поколение на поколение и носят духа на малките и големи български села и градове. Това са рецепти, открити в старите семейни тефтери, в спомените за златните ръце на майки и баби, в читалища и фолклорни групи, на пъстрите маси по време на регионалните кулинарни и фолклорни фестивали, в кухните на традиционните български механи и ресторанти.
Станете откривател, превърнете своето лято в кулинарно пътешествие назад във времето!

Конкурсът е отворен за всички любители на пътешествията и вкусната храна, професионални готвачи или ресторантьори, представители на неправителствени организация или на български общини. Целта на конкурса е да открием, запишем, запазим и приготвим автентичните български рецепти заедно, казват организаторите от МЕТРО и Българска асоциация на професионалните готвачи, а лятото е най-доброто време участниците в конкурса да превърнат своята почивка в пътешествие назад във времето и станат изследователи на българската кулинарна традиция, независимо къде ще пътуват – по родните места, по забравени или добре известни български културно-исторически дестинации, в хладни механи или сред българските общности извън територията на днешна България.

За да се включат в конкурса, участниците трябва да разкажат и покажат това, което са открили, като попълнят краткия формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Те трябва да опишат рецептата, която ги е впечатлила, и продуктите, необходими за приготовлението на ястието, да посочат мястото, откъдето произхожда, и да добавят кратко представяне на неговите природни и културни забележителности. При възможност е добре да изпратят и уеб адрес на снимка, публикувана от тях онлайн в социалните медии.

Ястията, чиито рецепти могат да бъдат представени:

• Салати и разядки;
• Супи – постни, рибни, с месо;
• Ястия – постни, рибни, с месо;
• Погачи, пити, тестени изделия с различни видове плънка;
• Десерти и други.

Рецептите за ястия трябва да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за даден регион или традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение. Организаторите очакват ястия, приготвени с характерни за региона локални продукти, или с необичайни за други места подправки и сосове – все неща, с които населеното място се отличава от други градове или села, с типичната за него храна, която е част от неговия бит и от документираната или ежедневна традиция.

Предлагането на ястието може да бъде атрактивно за привличане на туристи, любители на кулинарията в даден регион. Допълнително предимство при оценяването ще бъде оригиналния подход към представянето на ястието – интересна личност, от която участниците са я научили, разказ за местен фестивал, на който те са опитали от предложената храна. Допълнително предимство за участниците ще бъде и техният разказ за културно-историческите и природни забележителности, които отличават място, в което те са открили тази рецепта.

Дванадесет рецепти ще получат достойно представяне

Дванадесет от най-добрите рецепти, избрани от партньорското ни жури, начело с Андре Токев, ще бъдат подготвени в кулинарната МЕТРО Академия. Шеф Токев и 12-те участници в конкурса, изпратили рецептите за тези ястия, ще готвят заедно, а резултатът от тяхната работа ще се превърне в авторска кулинарна книга, мини видео сериал и кулинарен календар. Всеки регистрирал се и изпратил до 30 септември автентична рецепта участник ще се включи в томболата за големите награди на „Кулинарното наследство на България“ – семейна почивка в хотел „Пампорово“, 2 допълнителни награди х 500 лева за пазаруване в МЕТРО , както и 5 куверта – вечеря за двама в ресторант „Андре“ на шеф Андре Токев.
Две специални награди – за ресторант с оригинална рецепта и за кулинарен фолклорен фестивал.

Специалната награда на МЕТРО България – финансиране на местен кулинарен фестивал или събор през 2019 г. с 1000 лева ще отиде за местно читалище, община или локално сдружение, предоставили най-оригинална рецепта за традиционно българско ястие.

„Кулинарното наследство на България“ очаква своите откриватели! Започнете от днес пътешествието в готварската традиция на България!

Пожелаваме Ви успех!

 

Людмил Каравасилев, Жанет Димитрова

METRO Cash & Carry

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.