Home » Авторски страници

ГД “БОЕЦ” сезира испанската прокуратура за случая с „къщата в Барселона“

2018.07.28 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение “БОЕЦ” публикува на сайта си материал, в който се казва, че от “БОЕЦ” са подали сигнал до испанската прокуратура и до посолството на Кралство Испания в София. Сигналът е във връзка с т.нар. „къща в Барселона“. 

В сигнала е посочено:

„На 07.07.2018 г. в медийното пространство в България бе публикуван видео материал, в който се разкриват данни, водещи до основателни съмнения за корупция, пране на пари, данъчни и финансови измами на територията на кралство Испания. От приложените документи могат да се направят обосновани съмнения за извършени тежки корупционни и други престъпления, в които са замесени български политици и бизнесмени. Прилагаме линк към видеото:

Във видеото се твърди, че на ул. “Францеск Ривалта” 8 в Барселона има регистрирани две фирми – Numin Invest SL и Ema BGS SL. Собственици и управители са Борислава Георгиева Йовчева и нейния баща Георги Станков Йовчев.  Фирмите са с  активи за близо 5 млн. евро. И двете фирми нямат реална дейност и е неясен произходът на средствата им. Самата къща, находяща се на този адрес, е собственост на една от фирмите.

През ноември 2012 г. в Барселона е учредена фирмата Numin Invest Sl. Седалището съвпада с това на друго дружество, чийто бизнес е да регистрира компании. Капиталът е 3 хил. евро. През февруари 2013 г. Борислава Йовчева влиза в управлението на барселонската фирма Numin Invest Sl. Променя се и адресът на дружеството, който при проверка в Google street view съвпада с показаната в клипа къща.

На 31 май 2013 г. капиталът на дружеството е увеличен с 2.9 млн. евро, а то престава да бъде еднолично, т.е. в него влиза друг акционер. Според изпратените до медиите документи това е станало чрез апорт на къщата, а акционери са станали Александър Чаушев и Яна Горанова. След няколко месеца Борислава Йовчева излиза от управлението на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен баща й.

Другото дружество, визирано във видеото, е Ema Bgs SL. То е основано през юли 2013 г. и е на същия адрес, на който е къщата. Негов управител е бащата на Борислава Йовчева – Георги, а в документите за негов домашен адрес е записан този на къщата. През 2015 г. капиталът на дружеството в вдиган два пъти – веднъж с 1 млн. евро, а втория път – със 750 хил. евро, а в управлението му влиза жена с името Силвия Николова.

Според изпратените документи и видеото, вдигането на капитала е станало с вноски от кипърското дружество Palms Enterprises, чийто пълномощник е близкият до управляващата в България партия ГЕРБ бизнесмен Йордан Христов, който е в общи дружества със Силвия Николова. Palms Enterprises e съсобственик с община Приморско в дружеството „Спортни имоти Приморско“ АД. В управлението на същото дружество от 2008 до 2011 г. е влизал близкият до Бойко Борисов (премиер на България) бизнесмен Иван Саздов.

БОЕЦ считаме, че в така представената и станала публична информация се съдържат данни за пране на пари, финансови, данъчни и други престъпления на територията на Кралство Испания. В сигнала ни сме посочили наша електронна поща за контакт и отговор, и заявяваме своята готовност да сътрудничим на испанските власти за установяване на всички факти и обстоятелства, касаещи подадения от нас сигнал.

Прилагаме документи и коментар към тях.“

Източник: boec-bg.com

По нататък в материала на “БОЕЦ”, се казва:

“Доколкото стана ясно, от авторите на видеото за къщата в Барселона, българската прокуратура и служби са сезирани по случая. БОЕЦ, от богатият си опит в контактите си с прокуратурата в България, дълбоко се съмняваме, че ще се стигне до някакъв резултат. Борисов си избра Цацаров не, за да му разследва къщите в Барселона и офшорните му фирми, а за да спира подобни разследвания.

Затова БОЕЦ решихме да сезираме испанските власти. И защото вярваме, че Истината е над всеки и трябва да се борим за нея на всяка цена. А в България често Истината е грозна или смачкана, или забутана в чекмеджето на някой прокурор, или забранена дори. И който посегне към нея, бива обявяван за враг на стабилността на мафията. А без истината няма свобода.

Припомняме, че още през януари 2016 г. темата за къщата в Барселона на премиера Бойко Борисов бе поставена от съдия Владимира Янева в публикуваните от Биволъ записи, станали известни като „Яневагейт“.

Припомняме, че на 17.11.2015 г. БОЕЦ внесохме сигнал до ВКП във връзка с „Яневагейт“. През 2016 г. внесохме още два сигнала по същият казус срещу Мондешки и двама магистрати. До днес отговори няма.

Припомняме, че премиерът Борисов обяви „Яневагейт“  за разговор между „две каки“, само че „каките“ бяха действащи съдии.

Припомняме, че в България няма нито едно повдигнато обвинение за корупция срещу лице от високите етажи на властта. И нито един висш управник, осъден за корупция.

Припомняме, че България е официално обявена за най-корумпираната и бедна държава в ЕС.”

 

Целият материал може да се види ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.