Home » Авторски страници, българи зад граница

В Босилеград приключиха кандидат-студентските изпити за български ВУЗ

2018.07.12 Няма коментари
Spread the love

На 10 юли кандидат-студентите за българските университети по Постановление на Министерски съвет № 103 подадоха документите си пред специално пристигнала комисия на Министерството на образованието и науката и Държавната агенция за българите в чужбина.

На 11 юли в Босилеградската гимназия приключиха кандидат-студентските изпити пред комисия, съставена от МОН, ДАБЧ и Генералното консулство в Ниш. Упълномощеният министър при Генералното консулство в Ниш г-н Николай Колев поздрави кандидат-студентите и изрази благодарност на КИЦ „Босилеград“ и Гимназията в Босилеград за добрата организация на изпита.

Кандидат-студентският изпит се състоеше от решаване на тест с 40 въпроса по Български език и литература и История на България. Общо 51 кандидат-студенти от Босилеград и българи от вътрешноста на Сърбия са се явили на изпита. Още 12 души са кандидатствали по магистърски и докторски програми.

За разлика от миналата, тази година кандидат-студентските изпити протекоха спокойно, без никакви провокации, което се дължи на новото ръководство на Гимназията. След проведените изпити комисията проведе работна среща в КИЦ „Босилеград“, като беше обсъдена необходимостта от провеждане на подготвителни курсове по Български език и литература и История на България.

Подготовката на кандидат-студентските изпити и всички други консултации във връзка с кандидатстването по 103 ПМС тази година се проведе в КИЦ „Босилеград“.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.