Home » Авторски страници, българи зад граница

В Божица, Босилеградско, почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев

2018.07.11 Няма коментари

Културно-информационен център „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата в с. Божица. От името на Генералното консулство на Р. България в Ниш цветя поднесе пълномощен министър г-н Николай Колев. Специално за събитието дойдоха гости от Кюстендил, сред които и историкът Ангел Джонев от Кюстендил, както и местни жители от Божица.

Николай Колев

В словото си пред паметника, председателя на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов каза:

Днес отдаваме почит на паметта на поручик Генчо Неделчев, загинал на 11 юли 1913 г. при местнотта Панжин гроб. Той е родом от Русе и е бил командир на 16-а рота от 2-ри пехотен Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Издигнат е бил за „споменъ отъ съпругата му” и, по една случайност и с малко усилия от наша страна в днешно време, бе запазен за бъдещите поколения. Паметникът бе открит от Александър Димитров и бе възстановено от баща му, Димитър Димитров. Нека това да бъде почит и за ония 435 български войници и офицери, загинали в боевете от село Караманица до връх Стрешер, както и за 523 сръбски войници и офицери, загинали по тия места от 28 юни до 18 юли 1913 г. в жестоки боеве между части от българската и сръбската армия.

Димитър и Александар Димитрови

Сред тях е и поручик Генчо Неделчев. Неговия надгробен паметник е един от малкото оцелели до наши дни български войнишки паметници в Босилградско.

Целта на този помен е да отдадем почит на жертвите на войните, да отворим скритите страници в историята на сръбско-българските отношения и от днешната историческа дистанция да ги препрочетем и преосмислим отново. Историята е част от нашата житейска философия и, препрочитайки я и преосмисляйки на базата на достоверни исторически факти, ние поемаме пътя към покаянието, извинението, опрощението, националното помирение и трайно омиротворяване на Балканите. По този път е минала историческата и политическата мисъл в развитите европейски страни и ние можем само да се поучим от тях.

Нека не забравяме, че в момента се прави помен за паметта на невинните жертви в Сребреница преди двайсет години. Очакваме, че изправяйки се пред жертвите от близкото минало, сръбските политици ще направят това, което германските, френските, полските и други европейски политици направиха преди време, и ще отправят послания, които да ни доближат до цивилизования свят.

Ние искаме да вярваме, че това се прави не от дневно-политически интереси и не политическа показност, а от дълбоко изживян и изстрадан духовен катарзис.

Радко Стоянчов

Мир не може да има, ако историята непрекъснато възпроизвежда историческите спорове и възпитава омраза между народите. Омразата винаги е път към нови стълкновения и войни.

Мирът, както и войната, се гради в съзнанието на хората. От нас зависи дали, на базата на критическото преосмисляне и осъждане на кървавото историческо минало, ще тръгнем по пътя на мира и съзиданието, или непрекъснато ще повтаряме историческите грешки и разоренията.

Не бива да призоваваме призраците на миналото, а точно обратното – на базата на историческата истина да открием какви са причините за настоящето и да поставим по-добри основи за бъдещето.

Ние трябва да открием, да възстановим и да пазим паметниците на жертвите на войните, не за да възпитаваме бъдещите поколения в омраза и реваншизъм, а да ги използваме като опорна точка за мир и разбирателство между народите.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.