Home » Авторски страници

Проектът “Мисия България” бе представен в МВнР

2018.06.08 Няма коментари
Spread the love

Екатерина Захариева: „Мисия България“ показа колко много сме допринесли за световната цивилизация

„Добрите новини трябва да се отразяват. Нашата задача, когато поехме Председателството на Съвета на ЕС, беше да заложим в Комуникационния план събития, с които да популяризираме българската история и културния отпечатък, който страната ни е оставила върху световната цивилизация. Затова и дадохме името „Мисия България“ на нашия проект“. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която представи резултатите от инициативата на съвместен брифинг с проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов.

В рамките на проекта, който е подкрепен от Министерството на външните работи и е на стойност 33 000 лв., археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов обиколиха десет държави в Европа и Азия и разказаха за средновековната история на България и кирилицата. Захариева подчерта, че двамата учени са били истински културни, образователни и исторически посланици на България в страните, които са посетили. Тя допълни, че се планира проектът да бъде продължен и в следващите комуникационни програми на МВнР, за да може историята на страната ни да бъде представена и в други точки на света.

„Вярвам, че най-добрите посланици на България са нашите хора на културата, науката, музиката и спорта“, добави още Захариева. Тя благодари на двамата учени за инициативата, която са поели, както и на българските дипломатически и консулски представителства в чужбина, без чието съдействие „Мисия България” нямаше да се осъществи.

„Мисия България“ беше едно много успешно мероприятие. Тази инициатива даде възможност чрез МВнР да направим нещо уникално, а именно – да изминем 50 000 км и да посетим 10 различни града, за представим държавата си“, заяви проф. Овчаров. По думите му той и проф. Павлов са търсили индивидуален подход към всяка публика в страните, които са посетили със своята мисия, като са разказвали факти от нашето историческо минало, близки или свързани с местната култура.

Обиколката на двамата професори започна на 17 март т.г., когато проведоха първата си лекция в Тараклийския държавен университет. Именно там беше едно от най-мащабните мероприятия, на което присъстваха повече от 200 души – студенти, преподаватели, представители на научните среди в страната, както и представители на българските организации в Молдова. Според проф. Павлов обаче не само там, но във всички останали градове от обиколката е имало изключително силно присъствие на българските общности в чужбина.

След Молдова „Мисия България” бе представена и в Русия и Армения. Първите резултати от „мисията” бяха налице още в Екатеринбург, където лекцията им беше проведена в престижния Уралски университет. Именно там професорите получиха покана от кмета на града за поставяне на паметник на кирилицата.

По-късно проектът излезе и извън пределите на Европа. На 18 април проф. Овчаров и проф. Павлов изнесоха своята лекция в китайската столица Пекин, където посещението им съвпадна и с тържественото откриване на Центъра за българистични изследвания към Пекинския университет за чужди езици. В Китай нашите историци разказаха още за възможностите за развитие на културно-историческия туризъм в България.

Проектът „Мисия България“ включваше и посещение на няколко страни от ЕС като Белгия, Гърция, Кипър, Словакия, Унгария и Словения. В момента, когато всички погледи са насочени към България и Българското европредседателство, те използваха случая и запознаха Европа със славна българска история, изиграла значителна роля в развитието на целия континент.

 

Симона Миленкова,

МВнР

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.