Home » Авторски страници, българи зад граница

“Дом Витгенщайн” се готви за бляскав 24 май във Виена

2018.05.18 Няма коментари

БКИ “Дом Витгенщайн”. Снимка: БНР

В рамките на една календарна година в Българския културен институт “Дом Витгенщайн” за втори път гостува легендарният български тенор Калуди Калудов.

На 3 октомври 2017 г. той промени творческите си ангажименти, за да участва в уникалния концерт в Културния институт във Виена, по повод награждаването на Йоан Холендер – дългогодишен директор на Виенската държавна опера, с отличието на Министерството на културата “Златен век”. Тогава, заедно с Веселина Кацарова, Красимира Стоянова, Надя Кръстева и Вера Немирова, той поднесе на своя покровител Холендер един запомнящ се спектакъл.

Сега Калуди Калудов пристига във Виена, за да поздрави с 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост българите в Австрия, и техните австрийски приятели.

Калуди Калудов. Снимка: БНР

Освен със солови изпълнения, той ще участва в програмата и със съпругата си Ана Дитри-Калудова. Съпроводът на пиано ще бъде от Ермила Швайцер.

В тържествената програма за първи път ще участва и хорът към Културно-просветното дружество “Св. св. Кирил и Методий”, с диригент маестро Божидар Абрашев.

Специално за празника, въпреки натоварената им програма, ще зарадват за пореден път публиката музикалната емблема на българското присъствие във Виена – Екатерина, Александър и Константин Владигерови.

Директорката на БКИ “Дом Витгенщайн” доц. д-р Румяна Конева ще открие тържеството с приветствени думи, лекторката по български език литература и култура доц. д-р Бисера Дакова ще прочете тържественото слово, а посланик д-р Иван Сираков ще връчи почетните грамоти от българския министър на културата г-н Боил Банов, присъдени на интелектуалци за принос в развитието на българско-австрийските културни взаимоотношения.

 

Български културен институт “Дом Витгенщайн”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.