Home » Jokes, Авторски страници

Иванчо, Марийка и европредседателството

2018.05.18 Няма коментари
Spread the love

Вчерашният ден заслужава дисертация.

Но по-добре ще бъде да се напише роман. Главните герои – млад фоторепортер от вестник (Иванчо) и репортерка от частна телевизия (Марийка). Обладани от страст, през целия ден те тичат по различни задачи и гледат да се засекат, да се погледнат или пипнат.

Иванчо е в Народното събрание, когато Либералната партия отказва да почете жертвите от Батак и напуска Пленарната зала. Снима нейните представители, а те го подгонват. Докато бяга, той мисли. В богат вътрешен монолог от 20 страници си задава серия въпроси, свързани с Либералния интернационал, ЕС, НАТО, историческата памет, жертвите, палачите, почитта, Родината, бъдещето.

Оттам отива пред НДК. Не му прави впечатление кои вървят по Моста на влюбените. Щрака и щрака. Вижда Марийка. Срещат им се погледите. Ето още 20 страници. Двамата си спомнят предишни дни и нощи. Не е възможно други да са се обичали и любили, както те. Светът щеше да бъде красив и уреден! Не! Тяхната любов няма подобна на себе си.

Иванчо тича към превозвачите. Докато снима лицата на предприемачи, синдикални водачи и шофьори, чува техните разговори за пари, доходи, Прехода, европейски маршрути, липса на тоалетни и бани, пари, пари, пари… Нови 30 страници.

През това време Марийка е при протестиращите музиканти от БНР. Провежда интервюта за културата у нас, за музиката и музикантите. За липсата на концертни зали със съвършена акустика. За публиката. За прогонването на музиканта и концерта от Официалността и принизяването им в светските ритуали, вкостеняването им в църковните служби. Прибавяме към романа още 30 страници.

Иванчо и Марийка тичат по големи и малки пресконференции. Те се докосват и усмихват. Покрай ушите им минават темите за Иран, Тръмп, САЩ, ЕС, стомана, алуминий, Туск, пари, пари… Ето още 40 страници. Западните Балкани, Босна, Косово… 50 страници!

В тълпата от репортери Иванчо и Марийка за миг се хващат за ръце. Иванчо не издържа, дърпа я, шепне й на ухото: „Ела с мен, тук зная един кабинет“.

Двамата се измъкват и се скриват в банята на кабинет № 9. Там следва страстна сцена и изведнъж притихват.

Чуват, че някой влиза в кабинета. Това са Ципрас и Заев. Иванчо и Марийка мълчаливо слушат и прочие. Преговорите за името на Македония. Неочаквано Ципрас влиза да си измие ръцете и се шашка – две вплетени тела. Гледат го изплашено и гузно. Ципрас вика Заев. Двамата премиери излизат от кабинет № 9 усмихнати и дискретни… Ето ти ги нови 200 стр.
Стана роман от 390 стр.

Основната му поука – Българското председателство от позицията на младите хора, които мечтаят да живеят в любов и мир, преминава успешно.

 

Петко Симеонов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.