Home » Избрано, политика

“Илинденска Македония”… раздяла с илюзии или среща с български корени?

2018.05.22 Един коментар
Spread the love

Владимир Перев, “Македонска трибуна”*

Участници в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Източник: Delo.bg

Трябваше да минат 24 часа, за да стане ясно, че приемането на името “Илинденска Македония” няма да може така лесно да се случи. Освен подкрепата от българските министри Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, които навлязоха в българския характер на Илинденско-Преображенското въстание, начално договореното име между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас предизвика противопоставяне, както в Македония, така и в Гърция.

Македонската опозиция отхвърли предложението “Илинденска Македония” с мотива, че това име е началото на приемането на формулата ерга омнес, който се отнася и за вътрешно използване, както и, че те са против всякаква промяна на Конституцията, а македонският президент Иванов каза, че нещата не му са ясни и че иска писмена информация.

В Гърция лидерът на Неа демокрация Кириакос Мицотакис застана срещу прилагателното “Илинденска” с коментар, че това е най-иредентистичната формула в полза на Македония и отваря нови апетити към Гърция, а Евангелис Венизелос оцени предложението като “въплъщение на иредентизъм”.

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг. Източник: Уикипедия

Стана очевидно, че и двамата премиери – и Ципрас, и Заев – не я познават добре освободителната борба на македонските българи, че въстанието не е само “Илинденско”, както те си мислят, че е Илинденско-Преображенско, че въстанието се развива на цялата територия на Османската империя, където живеят българите, че не знаят и за славата борби и освобождението на Наваска и Клисура, които днес са намират на територията на Гърция. Там също е имало местно редактирана востаническа власт, нещо като самостоятелно управление… Това, а и много други неща около самоличността на българския характер на въстаналия народ, определи реакциите на Мицотакис и Венизелос, двамата със солидни семейни и лични познания на гръцката история.

Писмо на главния щаб в Битолски революционен окръг до българското правителство от 9 септември 1903 г. Източник: Уикипедия

Оценките в момента се, че всички пътища на Македония към някакво евентуално споразумение с НАТО и Европейския съюз са затворени, а бъдещето на държавата е още по-неизвестно… това до толкова повече, че крайните леви елементи в държавата, задоени с наследеният Коминтерновски дух, възпитани в югославски антибългаризъм, сега демонстрират в цялата страна с искане за прекратяване на преговорите, винаги с руски знамена. Руското влияние в македонската антиевропейска политика и антибългаризмът стават ежедневие на македонския политически театър.

.

——————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: Текстът е публикуван в “Македонска трибуна” на 20 май.

 

One Comment »

  • Raiko said:

    Вселенската патриаршия реши да разгледа молбата на Македонската православна църква за възстановяване на каноничността и признаване на нейната автокефалия – това е станало днес, на редовното заседание на Св. Синод във Фенер. Писмо с такава молба е изпратил и македонският премиер Зоран Заев. Официалното съобщение на Вселенска патриаршия гласи:

    Светият Синод, който днес се събра под председателството на Негово Всесветейшество, разгледа молбата на схизматичната църква в Скопие, подкрепена и чрез писмо на министър-председателя на FYROM г-н Зоран Заев, за издигане от страна на Вселенска патриаршия на иницитиативата за възвръщане на каноничността на тази църква под името Охридска архиепископия, и реши да я приеме и да извърши необходимото при спазване на непроменимите определения на историко-каноничните права и предимства на първопрестолната Вселенска патриаршия.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.