Home » Авторски страници, българи зад граница

Събития за 24 май на БУ „Пейо Яворов“ – Брюксел

2018.05.26 Няма коментари
Spread the love

Българско училище „Пейо Яворов“ към Посолството на Р. България в Брюксел отбеляза няколко пъти празника на Светите братя Кирил и Методий.

1. От 3 до 13 май 2018 г. организирахме изложба на тема „История, култура, традиции и азбука на България“ в Kултурния център de Meent, Gemeenveldstraat 34, 1652 Alsemberg – Beersel. Всяко табло беше на два езика: английски и фламандски. Преводът на фламандски език е направен от г-жа Ася Ковачева, член на Родителския съвет на БУ „Пейо Яворов“. На всеки първи преведен лист имаше реклама с логото на инициативата „Розите на България “. Към таблата, отразяващи историята на България, добавихме и рисунки на децата от училището, отразяващи тяхната идея за България днес, в широк смисъл на думата и включваща български традиции, обичаи, история, азбука. От Културния център отразиха събитието в специално създадена за изложбата бюлетина. Към днешна дата, това е най-дълго представената изложба в СС de Meent.

Обърнахме се за съдействие към Фондация „Памет Българска“. От тях получихме брошура от изложба за Кан Тервел (250 броя), както и каталог от изложбата „Bulgaria: sanctuary of the word“ (30 броя), които оставихме в Културния център и подарявахме при откриването. Входът в Културния център беше свободен.

Нашата цел бе да дадем възможност на европейските граждани да се запознаят с малка част от славната история на Първото и Второто Българско царства, да се насърчат повече хора да откриват културното наследство на България. Това наследство оформя нашето самосъзнание и участва в нашето ежедневие. То ни заобикаля навсякъде – в природни ландшафти и археологически обекти, в градове и села.

2. На 11 май 2018 г., петък, в 19.00 часа се включихме в инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“.

Като се има предвид, че тази инициатива съвпада и с времето на Българското председседателство към Съвета на ЕС, какво по-подходящо място от това, ученици, учители, родители, представители на Посолството и Постоянното представителство, на българската общност, туристи и гости на Брюксел да се потопим в ритъма на правото хоро „Празнична сюита“ пред сградата на Постоянното представителство на Р. България в Брюксел.

Официални гости бяха посланик М. Добрева и г-жа Д. Динкова, г-жа Н. Михалевска – директор на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН, г-жа Л. Големинова, журналист от БНР и др.

БУ „Пейо Яворов“ получи Почетният знак на МОН, като признание за дългогодишната и успешна дейност на училището.

Всички бяхме „Единни в многообразието”!

Откриване на мероприятието пред сградата на Постоянното представителство на Р. България в Брюксел:

Изпълнение на българското хоро „Празнична сюита“ пред сградата на Постоянното представителство на Р. България в Брюксел:

3. На 21 май 2018 г. , един от най-добрите детски фолклорни ансамбли на България „Загорче“, гостува на учениците от БУ „Пейо Яворов“ в Брюксел с нова програма – пъстър, весел и свеж спектакъл, представен с много енергия и настроение от талантливите деца, които са едновременно певци, танцьори и музиканти. Повече от час тези деца (половината 8 и 9-годишни) танцуваха, пяха и свириха, от душа, въпреки умората. Фигури, сложни и майсторски изпълнени движения, красиви и неусетни преходи, богат аранжимент на многогласния хор, това трябва се види, а не да се описва. Браво на ръководителите и децата! Благодарим на Загорчетата за техния ентусиазъм, за тяхното вдъхновение, за любовта и верността към българският фолклор. Благодарим за възможността да се докоснем до българската култура и да бъдем близо до Родината, макар и надалеч от нея. Благодарим на г-жа Мария Цветкова от „На хорото в Брюксел“ – наш активен родител и на всички приемни семейства, без които този концерт не би могъл да се организира.

4. На 23 май 2018 г. евродепутатът Момчил Неков посети БУ «Пейо Яворов». Проведе интересен приятелски разговор с всички ученици. Той направи лично дарение на книги от издателство ПАН: „Какво е дала България на света“, „Най- прочутите места в България“, „Най-известните владетели на България“ и др.

Запознахме го с успехите на учениците ни. Похвалихме се за наградата получена от МОН.

Г-н Неков е първият евродепутат, който ни потърси в края на октомври 2014 г. Още тогава ни подари три големи исторически карти от времето на Първото Българско царство.

5. На 27 май 2018 г. предстои тържството по случай 24-ти май и раздаването на удостоверенията за завършен клас на учениците от подготвителната група до 4-ти клас.

 

БУ “Пейо Яворов” – Брюксел

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.