Home » Авторски страници, българи зад граница

Петя Цанева: Да превърнем образованието в новия национален приоритет на България

2018.05.26 Няма коментари
Spread the love

Може би за много незапознати, нашите училища в чужбина им напомнят за килийните и класни училища от времето на Възраждането. Да, вярно е, но само в частта си на ентусиазма, с който са създавани, бих казала сътворявани, в частта си на трудностите, които е трябвало да преодолеят отделни Личности в много и различни държави.

Но за нас това не са обикновени училища, в които второ и трето поколение българчета, последвали родителите си без право на избор, учат родния си език. Тук всяка неделя вместо да се занимават с детските си неща, учениците ни изравят България от миналото ѝ и строят за нея най-хубавото бъдеще.

И казват, важно е да учиш история, но още по-важно е да правиш история и за мен е изключителна чест, че имам възможност да съм част от създателите на най-новата българска история, част от която е Асоциацията на българските училища в чужбина. Най- ценното ни съдружие от Българи, които, без да са археолози, копаят ежедневно, изваждат на бял свят реликви от миналото, лъскат ги до блясък и ги подаряват на децата ни. Българи, които, без да са конструктури, изобретяват крила и ги слагат на децата ни. Българи, които, без да са политици, учат децата ни да са субекти, а не обекти.

През многовековната история на нашата държава училището винаги е било символ и стожер на националната ни идентичност, гаранция за успеха и бъдещето на България.

В днешна Европа без граници ние, българите, повече от всякога трябва да ценим и пазим своята духовна идентичност. Повече от всякога трябва да познаваме и уважаваме българското слово и българската култура. Повече от всякога трябва да изискваме уважение към българската история и със самочувствие да отстояваме нейния автентичен прочит. И повече от всякога трябва да мислим и работим за образованието и възпитанието на нашите деца, за да могат един ден те да поемат нашите отговорности и на свой ред да ги предадат на своите деца.

Нека не забравяме, че всички ние, родители, учители и онези, които формират държавната политика в образованието, трябва да дадем на нашите деца съзнанието за техните корени, за това, че те са част от нещо трайно и голямо – част от българската нация. И нека заедно превърнем образованието в новия национален приоритет на България.

 

Петя Цанева,

председател на асоциация „Балкан“ – Мадрид, Испания
зам.-председател на Асоциацията на българските училища в чужбина

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.