Home » Авторски страници, политика

Конференция за Западните Балкани преди срещата на върха на 17 май

2018.05.16 Няма коментари
Spread the love

Над сто представители на гражданското общество приеха на конференция в София документ, с който призовават интеграцията на Западните Балкани да стане приоритет на ЕС, съобщиха от Европейския икономически и социален комитет. Конференцията се проведе под надслов „Демокрация, която дава резултати: Десет години по-късно. Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани“ и на нея присъства и министърът на външните работи Екатерина Захариева. Събитието предшества срещата на върха за Западните Балкани, в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, което ще се състои утре в София.

Лука Жайе

„Бъдещето на региона е европейско бъдеще“ – заяви в изказване преди конференцията председателят на Европейския икономически и социален комитет Лука Жайе, цитиран от в. „Сега“. „Убеден съм, че както за ЕС, така и за страните от Западните Балкани, няма друга алтернатива освен да правят непрестанни, трансформиращи и устойчиви стъпки към пълното членство.“ – каза още той. Икономиките на страните от Западните Балкани продължават да отбелязват растеж, но въпреки това тези страни остават сред най-бедните в Европа. Прогнозите сочат, че пълно сближаване с жизнения стандарт на ЕС може да отнеме 40 години. 

Министърът на външните работи каза от своя страна, че „едно от най-хубавите неща на Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София е, че с толкова много съпътстващи събития дава възможност да се чуе гласът на бизнеса, социалните партньори, хората и гражданското общество.“ – съобщи пресцентърът на МВнР. Захариева посочи, че за България е напълно естествено да избере европейската перспектива на Западните Балкани като приоритет на само на Председателството на Съвета на ЕС, но и като дългосрочен ангажимент на външната ни политика. „Не беше лесно да убедим партньорите си в ЕС, че това е печеливш приоритет и за двете страни. Ето една страна Западните Балкани са 20-милионен пазар с младо население. От друга – страните в региона още не са устойчиви към влияния на трети страни“ – каза тя.

Тази устойчивост се крепи на три стълба: работеща пазарна икономика, върховенството на закона и независима съдебна система, посочи още Захариева. Министърът допълни, че ЕС не може да направи необходимите реформи вместо правителствата на шестте страни от региона, но може да подкрепи политическите им лидери. „Онова, което ЕС може да направи обаче, е да даде осезаеми резултати за гражданите“ – подчерта министър Захариева. Това ще стане с декларацията от Срещата на върха в София. „С нея ще се създаде дългосрочно сътрудничество със Западните Балкани“ – уточни тя и подчерта, че заключенията и ангажиментите в нея са подкрепени от всички държави членки на ЕС. „Фактът, че имаме декларация, показва, че сме единни и работим за гражданите си“ – каза още Захариева.

„Сега обаче ще е важно не просто да обещаем, а да изпълняваме, защото в противен случай разочарованието на хората в Западните Балкани ще е голямо“ – продължи министърът. Акцент в усилията на ЕС е работата с младите, за да имат те възможност за добро образование и работа в страните си. Захариева допълни, че изграждането на добросъседски отношения не е клише, а доказателство, че две страни могат да работят заедно.

Като част от пътя на Западните Балкани за евроатлантическата им перспектива министър Захариева подчерта, че България намира за особено важно по време на Срещата на върха на НАТО през юли лидерите да сложат начало на процеса по приобщаване в Алианса на Босна и Херцеговина и Р. Македония. „Да не мислим като бюрократи, а да вземем смело решение! Наистина трябва да подкрепим Босна и Херцеговина и Република Македония, за да тръгнат по пътя към членство в НАТО.“

Накрая министър Захариева си пожела следващата Среща на върха между ЕС и Западните Балкани да се осъществи възможно най-скоро. „Радвам се, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС вече обяви намеренията си за такава среща“ – каза тя.

Организатори на конференцията са Центърът за изследване на демокрацията, Европейската фондация за Балканите, Фондация „Конрад Аденауер“ и Европейската комисия.

Снимки: МВнР и в. „Сега“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.