Home » Авторски страници, българи зад граница

Традиционен събор на българите в Микулцице ‘2018

2018.05.23 Няма коментари
Spread the love

На 12 май т.г., от 11.00 ч. в Микулчице, Р. Чехия, за традиционно честване делото на Светите братя Кирил и Методий се събраха множество българи от страната и съседна Германия. Автор на идеята, инициатор и организатор на събитието е Асоциацията на българските сдружения в Чешката република.

Присъстваха около 450 души, като основна маса бяха българските сдружения, заедно със своите председатели от градовете Бърно, Кладно, Усти над Лабем, Мост, Млада Болеслав, Оломоуц, Прага, Пилзен – членове на Асоциацията на българските сдружения в ЧР; членове на сдружение „Българска православна общност в ЧР“, членове на Християнско сдружение на българите в Чехия „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, както и 40-членна група наши сънародници от Германия, ръководени от г-н Иво Стоилов, председател на българо-немското културно сдружение „Златен век“, Нюрнберг. Групата включваше българи и от градовете Ерланген, Манхайм, Инголщат и Мюнхен.

На тази снимка пред микрофона е доц. Здравко Попов.

Специално за Събора, от България бяха пристигнали проф. Дамян Попхристов, председател на фондация „Български център Просветление“, начело на група учени от Пловдив, Варна и София, и доц. Здравко Попов, бивш посланик на България в Чешката република.

В тържеството от чешка страна взеха участие като гости различни институции със следните свои представители:

– г-н Павел Водседялек, зам.-областен управител на Устецка област и председател на Комисията за националните малцинства;

– г-н Йозеф Влашиц, кмет на гр. Микулчице;

– г-жа Ирена Хованчикова, директор на Масариковия музей в Ходонин;

– г-н Франтишек Синек, директор на славянския археологичен ареал-музей в Микулчице;

– г-жа Габриела Хавлуюва, референт за малцинствата от гр. Кладно.

Кирил Беровски

Българската църква бе представена от свещеник Пламен Тодоров.

Липсваха представители на български държавни институции, независимо от предварително изпратените покани.

Празникът се състоя пред паметника на Св. св. Кирил и Методий, построен по идея и инициатива на АБС, и започна с националните химни на България и Чехия, и „Химн на Кирил и Методий“, след което бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча и паметника на Кирил и Методий, в знак на почит и уважение към тяхното дело.

Последваха поздравителни изказвания от страна на организаторите и гостите. Тържествената част продължи с богата културна програма, в която участваха:

– Хор „Гласове от България“ към Българския културно-просветен клуб, гр. Прага;

– Българско съботно-неделно училище, гр. Бърно;

– Танцова група „Български ритми“ от Лудвигсхафен и Вормс, Германия;

– Представители на танцов ансамбъл „СамоДиви“ от Нюрнберг;

– 4-годишният Дани Макаров от Ерланген, Германия.

Празничната програма завърши с традиционното българско хоро, на което се хванаха с желание много сънародници, дори и присъстващите чехи. Последваха неформални разговори между присъстващите на празника, придружени от лек обяд с чаша бира за всички.

АБС, в качеството си на организатор на проявата, бе подсигурила за желаещите и разглеждане на близкостоящия замък в гр. Леднице, който бе посетен от около 160 души.

Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия изказва благодарност на всички участващи в тази проява, както и на тези, които взеха активно участие за нейната организация и реализация.

Видеозапис от празника:

.

Кирил Беровски,

председател АБС в Р. Чехия

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Бел. ред: Вече за втора година Съборът на българите в Микулциче се организира два пъти, понеже Българското посолство в Прага дублира това събитие. На организирания от посолството, дублиран събор, отиват представители на българската държава и той е отразяван от български национални медии. На организирания от своя традиционен организатор събор не отиват представители на българската държава, нито на националните медии. Всичко това има за първопричина воденото дело между МВнР и няколко български организации в Чехия, една от които е Асоциацията на българските сдружения в ЧР, традиционен организатор на събора в Микулчице. Повече по темата  – вж. тук и тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.