Home » Авторски страници

Иван Станчов удостоен с наградата “Сърцето на България”

2018.04.27 Няма коментари
Spread the love

Иван Станчов в Карин дом. Снимка: Архив на Карин дом

Почетният член на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/, г-н Иван Станчов, бе удостоен с наградата „Сърцето на България”, за изключителната му дарителска дейност и за огромния му принос в създаването на „Карин дом” – дом за лечение и физиотерапия на деца със специални нужди, намиращ се във фамилната къща на семейство Станчови във Варна.

Наградата бе връчена на 24.04.2018 г. от ексвицепрезидента на България – г-жа Маргарита Попова в Руския културно-информационен център в София. От името на г-н Иван Станчов наградата получи г-жа Аглика Маркова, дългогодишен културен аташе в Българското посолство в Лондон и близък сътрудник на посланик Станчов. В речта си при получаването на наградата тя каза:

Аглика Маркова получава наградата от името на г-н Иван Станчов. Снимка: Арт център “Кърнолски”

“Уважаеми Снежана и Димитър Кърнолски, уважаема г-жо Попова, уважаеми присъстващи, дори не можете да си представите колко почетена се чувствам, че ми се разреши да получа тази награда. Наградата се нарича “Сърцето на България” и е извънредно подходяща за човек като г-н Станчов, чието сърце принадлежи на България.

Напуснал я не по своя воля, когато стана възможно да се върне, той загърби доходна професия в Америка, за да дойде да работи за бъдещето на страната ни. На малко хора е известно, че британският Форин офис говореше за него като за човека, върнал България на картата на Великобритания – това не е незначителна оценка, нали?

Но това, с което стигна една висота, беше решението му да дари бащиния си дом на български деца с увреждания. Повече от двадесет години неговото творение – “Карин дом” не само връща децата на родителите им, но и създава у самите питомци на дома ясното съзнание, че по нищо не се различават от останалите деца, с които общуват.

Затова приемам наградата от негово име и от името на всеотдайния екип на “Карин дом” с убеждението, че рядко могат да се намерят по-достойни носители на тази награда”.

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

——————————————————————————————————————————————–

Снимка: Арт център “Кърнолски”

Награждаването на г-н Иван Станчов бе в рамките на организирания за десета поредна година от Арт център „Кърнолски“ концерт-церемония „Различни, но заедно“, който събра деца и младежи от различни етноси, вероизповедания, социален статус, които пяха и танцуваха на една сцена. По време на концерта Арт център „Кърнолски“ връчи наградите „Сърцето на София“ и „Сърцето на България“. Отличията се присъждат на личности, неправителствени организации и компании, заслужили признание с творчеството си и обществената си дейност в полза на децата.

Снимка: Арт център “Кърнолски”

Концертът и церемонията се проведоха под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Столичната община, Синдиката на българските учители, Регионалния инспекторат по образование – София, Столичната организация на БМЧК.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов приема плакет за кмета на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Арт център “Кърнолски”

СПИСЪК НА НАГРАДЕНИТЕ:

1. Петър Христов, ученик от СМГ “П. Хилендарски”, награден с Диплома и „Сърце на София“ в категория образование, за многобройни постижения при участие в престижни национални и международни ученически форуми.

2. Ателие „Прегърни ме“, наградено с Диплома и „Сърце на София“ в категория изкуство, за подкрепа на деца в неравностойно положение.

3. Ружди Ружди, награден с Диплома и „Сърце на София“ в категория спорт, за силен дух и високи постижения в областта на спорта.

4. Акад. Христо Григоров, награден с Диплома и „Сърце на София“ в категория благотворителност, за оказаната доброволна и безкористна помощ.

5. Мария Генова, учител във Втора АЕГ „Томас Джеферсън“, наградена с Диплома и „Сърце на София“ в категория образование, за изключителни резултати като вдъхновяващ преподавател и ментор.

6. „Медицински клоуни“ –  наградени с Диплома и „Сърце на София“, в категория иновации, за създаването на „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, която чрез средствата на театъра и смехотерапията създава една по-благоприятна среда за по-бързото оздравяване на децата.

7. Величка Стойчева, директор на 18 СУ „Уилям Гладстоун“ – наградена с Диплома и „Сърце на София“ в категория образование, за дългогодишен принос в областта на образованието.

8. Иван Станчов – награден с Диплома и „Сърце на България“ за изключителен принос в подпомагането на социалната интеграция на децата със специални нужди и техните семейства.

 

Арт център “Кърнолски”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.