Home » Авторски страници, българи зад граница

КИЦ “Босилеград”: Недопустимо изопачаване на църковните канони и историческите събития

2018.04.27 Няма коментари
Spread the love

КИЦ „Босилеград“ изразява огорчение и тревога от провокативния конкурс за литературни и изобразителни произведения, разписан от Организационен комитет, Техническо училище „Никола Тесла“ в Сурдулица и Църковна община Сурдулица, за честване на канонизираните от Сръбската православна църква т.нар. „Сурдулишки мъченици“.

Поканата за конкурса е предназначена за учителите, преподавателите и професорите по сръбски език и литература, изобразително изкуство и вероучение в Република Сърбия, Република Сръбска и диаспората, а конкурсът е предназначен за учениците на основните и средните училища.

В конкурса е пояснено, че „Светите сурдулишки мъченици са пострадали от българските злодейства в Първата световна война в Югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово в Сурдулица – централното място за екзекуция от 1915 до 1918 година“, а от учениците се очаква да разсъждават за свободата, отечеството, миналото и визията за бъдещето!?

Няма никакво съмнение, че това е продължение на антибългарската пропаганда и говора на омразата, с цел преднамерено представяне на фалшифицирани исторически факти за събития от Първата световна война, възпитаване на антибългарски чувства и национална омраза срещу българите сред децата от сръбска народност, и чувство на вина и срам сред децата от българска народност за това, че, според организаторите на конкурса, българската армия била правила военни злодеяния.

Основно призвание на Православната църква и на училищата е да възпитават вярващите и учениците в дух на мир, любов и толерантност. Основна задача на историческата наука е обективно и точно да представи историческите събития, за да може да се обясни настоящето и да се извлекат поуки за мирно съжителство и спокойствие в бъдещето.

Изискването от децата на конкурсни начала да пишат за „българските злодеяния“, за т.нар. “Сурдулишки мъченици“ и въвеждането на нови географски понятия като „Вардарска Сърбия“, съвсем не обслужва мира и добросъседските отношения на Балканите. Това е недопустимо изопачаване не само на църковните канони, но и на събитията от времето на Балканските, Първата световна война и времето на Кралска и комунистическа Югославия, в които са избити и подложени на асимилация десетки хиляди българи от Македония и Западните покрайнини.

Освен, че подобни мероприятия накърняват спокойствието и сигурността на лоялните граждани от български произход в Република Сърбия, създавайки атмосфера на линч, те подлагат на сериозни изпитания добросъседството и българо-сръбските отношения във всекидневния живот и в контекста на сръбското еврочленство. Политизирането на историята, вярата и образованието води до фанатизиране на нацията и формиране на национална идентичност в противовес на другите, а не заедно с тях.

Още повече, че властите в Р. Сърбия миналата година не позволиха отбелязването на 100-годишнината от избиването на невинните цивилни жертви и поставянето на паметна плоча с техните имена в Босилеград. Създаването на антибългарски настроения в Р Сърбия, оправдава и насърчава асимилационната политика, нарушаването на правата на българите и създаването на социално-икономическа атмосфера за масово напускане на българските райони в Сърбия.

 

КИЦ „Босилеград“
Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.