Home » Авторски страници

Съвместният концерт на “Пирин” и “Танец” напълни операта в Скопие

2018.04.27 Няма коментари
Spread the love

Фолклорен концерт, организиран от МВнР за Българското председателство на ЕС, събра на една сцена в Скопие благоевградския ансамбъл „Пирин“ и скопският „Танец” за първи път от 15 години насам, съобщи пресцентърът на МВнР. На 25 април Македонската опера и балет посрещна над 500 души, дошли да се насладят на изпълнението на едни от най-големите майстори на народните песни и танци на Балканите. Спектакъла откри Георги Георгиев, зам.-министър на външните работи на Р. България.

„Фолклорните ритми, песни и танци не знаят граница, а у нас казваме, че който пее, зло не мисли. Като протягам към вас приятелска ръка, ви каня на общия празник на мелодии и стихове, толкова близки и обичани от всички нас“ – заяви Георг Георгиев в приветствието си към публиката. Той изрази радостта си да бъде в Скопие в един толкова важен момент и за Р. България, която председателства за първи Съвета на ЕС, и за Р. Македония, към която съвсем наскоро бе отправена препоръка от Европейската комисия за започване на предприсъединителни преговори.

„България ще продължи да подкрепя съседите си от Западните Балкани по пътя им към ЕС. Вярваме, че нашето бъдеще е споделено, и такова е посланието, което искаме да отправим със срещата в София на 17 май“ – подчерта Георгиев. Той допълни, че пълноценното сътрудничество между страните в региона е важно както за реализирането на европейската им перспектива, така и за стабилността и общия ни просперитет.

„Първата крачка към такова сътрудничество е да намираме и споделяме ценностите, които ни свързват. Убеден съм, че днешното събитие напълно се вписва в тази идея“ – каза още зам.-министър Георгиев на откриването на концерта.

В спектакъла, продължил повече от два часа, „Пирин“ и „Танец“ представиха едни от най-популярните и любими на българската и македонската публика народни песни и танци. Ръководителят на ансамбъл „Пирин“ Данислав Кехайов не скри вълнението си от съвместнотоучастие на двете трупи. Той сподели, че двата състава не са се събирали на една сцена от близо 15 години и изрази надежда техните срещи в бъдеще да радват по-често публиката от двете страни на границата.

„Много се надявам в следващите 4 години да обиколим колкото може повече български градове“ – каза ръководителят на македонската формация „Танец“ Зоран Джорлев, която планира на 21 май концерт в Пазарджик.

Двамата ръководители подчертаха, че се надяват спектакълът в Скопие да поднови добрата практика на сътрудничество, която съставите са имали преди години, и съвместните им изяви да бъдат все по-чести. Фолклорният концерт се финансира от Министерството на външните работи на Р. България, в рамките на Комуникационния план за Българското председателство на Съвета на ЕС, и община Благоевград.

Инициативата имаше и благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат дарени за Център за деца със синдром на Даун в Р. Македония. Децата от Центъра също участваха в събитието като помагаха на организаторите в раздаването на програми, асистираха на водещата и се включиха в голямото общо хоро, с което завърши концерта.

„Този прекрасен концерт е чудесен пример за силното приятелство и добросъседство между нашите две страни. С подобни инициативи показваме искреното си желание за заздравяване на изначално силните връзки помежду ни, включително и в сферата на културата. Градим нов дух на истинско приятелство и благодарение на него вярвам, че подобни инициативи ще се случват все по-често“ – заяви след края на концерта зам.-министър Георгиев, се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.