Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Съвместна декларация за правото на българите в Украйна да учат майчин език

2018.04.27 Няма коментари
Spread the love

Министрите на образованието и науката на България и Украйна подписаха вчера декларация за правото на българското национално малцинство да изучава майчин език.

Лилия Гриневич и Красимир Вълчев

Министрите на образованието и науката на България Красимир Вълчев и колегата му от Украйна Лилия Гриневич подписаха декларация, с която да се гарантира правото на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи в Украйна, да изучват майчин език и да учат на майчин език. Министър Вълчев оцени по време на разговорите получените гаранции, че приетият в Украйна закон за образованието няма за цел ограничаване правата на малцинствените групи в изучаването на собствения им език.

Декларацията предвижда украинската страна да осигурява за представителите на българското малцинство достъп към изучаване на майчин език и обучение на майчин език, и да съдейства за увеличаване броя на учениците, които ще изучават или ще учат на български език. Също така ще се създават условия за задълбочаване и развитие на изучаването на майчин език и обучение на майчин език, и ще предоставя на образователните институции по-голяма автономия в решаване на въпроси относно увеличаване на броя часове за изучаване на български език. Украинската страна, освен това, поема ангажимента да привлича специалистите от България за разработването на учебна литература като за целта ще има консултации при разработване на нормативно-правните изисквания.

Страните се договориха при подготовка на новия Протокол за сътрудничество и обмен между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и науката на Украйна за учебните години от 2019/2020 до 2022/2023 да детайлизират въпросите за обучение и изучаване на български език в училища за средно образование в места с компактно българското национално малцинство в Украйна.

Текстът на декларацията е разработен и съгласуван след посещението на министър Красимир Вълчев в Украйна в края на миналата година и е израз на политиките и усилията на образователното ведомство за опазване на българското културно-историческо наследство, съхраняването и популяризирането на българския език зад граница и насърчаването на неговото изучаване, координацията и взаимодействието с организациите на българи, живеещи извън Република България, и развитието на двустранните отношения е сферата на образованието и науката.

За целта само за 2017 г. са финансирани различни проекти на над 57 бенефициенти от Украйна, в размер на над 1,2 млн. лв. като общият брой на обучаваните деца, ученици и кандидат-студенти в страната е 6793 души.

 

Текст и снимки:

Министерство на образованието и науката

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.