Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Отговор от Министерство на културата на писмо на български медии зад граница

2018.02.03 Няма коментари
Spread the love

На 31 януари 2018 г. Министерството на културата на Р. България изпрати отговор на писмо, изпратено от български медии зад граница на 14 ноември 2018 г. до български институции и препратено на 15 ноември 2017 г. от Администрацията на Министерски съвет до Министерството на културата и Министерството на външните работи.

На писмото, изпратено още през ноември м.г. от издателя на EuroChicago.com Петър Стаматов (Чикаго, САЩ), издателя на в. „Български хоризонти“ Максим Божилов (Торонто, Канада), Светла Кьосева, главен редактор на сп. „Хемус“ (Унгария), Елица Ценова, редактор на Melange Bulgaren (Виена, Австрия), Александър Димитров, ГЛАС ПРЕС (Босилеград, Сърбия), Евилина Швидченко, редактор и водещ на ТВ предаване “На Буджакска вълна” (Кишинев, Молдова) и Мария Попова, главен редактор на в. „Обозрение плюс“ (Украйна), досега има отговор само от Приемната на Министерски съвет, своевременен, и този отговор от Министерство на културата, който се получи с голямо закъснение. 

До днешна дата няма отговор на това писмо от всички останали негови адресати – Президента на Р. България, Народното събрание, Комисия по политиките за българите в чужбина към НС, Комисията по културата и медиите към НС, Държавната агенция за българите в чужбина и Асоциацията на българските медии по света. (Както и от Министерството на външните работи, на което писмото е било препратено от Администрацията на МС.)

В отговора от Министерство на културата, подписан (със запетая) от името на министъра на културата Боил Банов, се казва, че министерството няма нищо против създаването на програма или фонд за подпомагане на български организации и медии зад граница, но този въпрос не е от правомощията на министъра на културата. Казва се още, че “в Министерството на културата не са предвидени програми за пряко финансиране на български организации в чужбина”.

Факсимиле от изпратения на българските медии зад граница отговор може да се види по-долу.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.