Home » Авторски страници

Приморски парк стана квартал… ОС – Варна не позволи местен референдум за парка

2018.01.23 5 коментара
Spread the love

Илюстрация: Мария Димитрова

Морската градина на Варна стана квартал! Северното Черноморие е вече готово за бетониране, а земеделските земи ще могат да бъдат променяни в парцели за строеж! Вие мълчите или ревете за третия пол! Ама моля ви, у нас ще има само болни от астма и други белодробни заболявания, и продалите ги за комисионни властимащи! Третият пол ни е най-малкият проблем, на фона на унищожението на единственото останало у нас – природата!

Снимка: Стела Николова

На своя извънредна сесия, проведена на 22 януари, за около 40 минути Общински съвет – Варна приключи въпроса с местния референдум за Морската градина! Беше изчетен само проект за решение за отхвърляне на референдума, но не и мотивите към него, които били раздадени писмено на всички общински съветници.

Предложението на гражданина Валентин Давидов да бъдат изчетени в залата не бе прието.

Снимка: Стела Николова

Общинският съвет отхвърли референдума като незаконосъобразен.

Видяхме на живо кмета Портних, който рядко се появява на сесия на ОС.

Инициаторите на подписката за провеждане на местен референдум опитаха да защитят правото на варненци да се произнесат за бъдещето на единствения парк в града, но залата бе пълна с добре организирания местен туристически бранш, който не желае Морската да бъде парк, през който не преминават автомобили и не се строи.

Инж. Иван Величков. Снимка: Мария Пехливанова

Инж. Иван Величков – озеленител и бивш главен експерт “Озеленяване” в община Варна, директор на “Паркстрой” Варна до 1977 г. и бивш директор на Ботаническа градина Варна, даде най-разумното предложение към Общинския съвет. Да бъде издадена строителна забрана за Морската градина, както и да се състави Зелен съвет към общинската администрация като постоянно действащ орган, за да се решат проблемите със застрояването на зелени площи и единствения парк в града. Общинарите се опитаха да го прекъснат, защото не бил говорел по същество.

Общинските съветници решиха след това точно 10 секунди, че референдум няма да има и че Морската градина на Варна, която е обявена за паметник на парковото изкуство, ще продължи да бъде унищожавана и да бъде обект на апетитите на строителни предприемачи!

Съжалявам за качеството на някои от снимките, но гласовете “за”, които може да видите, са всъщност гласове против провеждане на референдума и запазването на Приморски парк в цялост!

Стела Николова

————————————————————————————————————————————-

ОЩЕ МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА:

Милена Пехливанова: 

Абсолютно недопустимо поведение на властта към гражданите наблюдавам тия дни по казуса… Предупреждаваха ни, че ще ни изгонят от залата (в Юнашкия салон); когато искахме поименно гласуване или прегласуване на някоя комисия, ни казваха да се държим възпитано, а когато Ваня Казакова и Мария Димитрова – две смели и достойни жени, след като видяха, че не им обръщат друго внимание, просто държаха българското знаме, г-н Димитър Карбов им се сопна: Моля ви се, не се гаврете със знамето! ТЕ ли се гаврят със знамето? ТЕ ли не спазват народната воля? ТЕ ли се държат, сякаш събеседника им е муха на стената?! ТЕ ли спират микрофона на ‘противника’? Безсрамни и невъзпитани хора. Срам за Варна!

Калинка Тодорова: 

Преди няколко години имаше протести за запазването на Странджа с плакати “Странджа не е манджа!”.
Тези дни се издигна лозунг “Пирин не е баница!”. Сега Варненската морска градина е на дневен ред. Очаквайте “Морската градина не е сланина!”
А като знам лакомията и наглостта на управляващите, ще се наложат протести като:
“Беласица не е сушица!”
“Сакар не е сухар!”
“Родопа не е антилопа!”
“Стара планина не е маслина!”
И разбира се “Витоша не е кашкавал!”

.

5 коментара »

 • Дарина said:

  Защо преди да пишете, не си направите труда да прочете за какво става въпрос? Въпросният референдум не определя строежите в Морската градина. Той не засяга настоящо и бъдещо строителство. Не знам откъде тръгнаха тези слухове и защо дори медиите не си правят труда да разберат, че с въпрония референдум се урежда единствено какви заведения да има на плажната ивица. Нищо за Морската!

 • Mariana said:

  Уважаема Дарина, за каквото и да се отнася един местен референдум, винаги звучи подозрително, когато общинската власт отнема правото на гражданите на един град да решават какво да се случи. Винаги е така. Освен това, за никого не е тайна, че българското Черноморско крайбрежие е вече достатъчно презастроено. И че мнозина българи в страната предпочитат да отидат другаде на море, не в България, а в съседни страни, заради това презастрояване и “алкохолен туризъм”, което се случва в България.

 • Стела Николова said:

  Въпросите за референдума бяха безобразни, но общинските съветници можеше да ги променят, ако желаеха, но те не желаят.Не желаят строежите в парка да спрат, не желаят и да има референдум за това, че крайбрежната ивица на Варна, която по Конституция е изключителна държавна собственост и друга не може да бъде, е всъщност частна.За това става въпрос.

 • Павлова said:

  Не ме учудва, че не беше подкрепен. Манипулираните от Чолаков 17000 фалшиви подписа трудно могат да се преглътнат. Жалко представление. И самозванците, които напоследък се правят на зелени, и които реално сами направиха този фарс могат да винят единствено себе си за провала на подписката.

 • Даниела Божинова said:

  Срамота е с лека ръка да бъде отхвърлено желанието на хиляди варненци за референдум, па макар и заявено преди 5 години. Общинарите се позоваха на това, че бил закъснял референдумът. Нима те разгледаха искането за референдум, когато им беше представено преди 5 години? Не, те не спазиха закона и принудиха инициаторите, начело с Чолаков да преминат през всички перипетии и изисквания на административната бюрокрация и съдебната система, за да докажат правотата си и със силата на съдебното решение отново да вкарат предложението в залата на ОбС. Това не е правова държава. В нея проблемите се решават с телефонно обаждане до премиера или с билборд в центъра на София. Всеки, който поема по пътя на конституционния ред се оказва пълен глупак.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.