Home » Авторски страници, българи зад граница

Културни събития в “Дом Витгенщайн” за Българското европредседателство

2018.01.23 Няма коментари
Spread the love

КУЛТУРНИ ПРОЯВИ

НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ “ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА

ПО ПОВОД БЪЛГАРСКОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

С концерт „Четири рояла+” с ръководител маестро Орлин Димитров ще започнат поредицата от културни прояви, предвидени в австрийската столица по повод ротационното поемане от България на председателството на Съвета на ЕС.

Концертът ще бъде на 25 януари 2018 г., от 18.30 ч. местно време, в Пале Ешенбах, където се намира една от най-големите и престижни зали във Виена за тържествени събития. Построена през 1870-1872 г. от известния австрийско-германски архитект Ото Тинеман в ранноисторически стил, днес тя е паметник на културата.

Организатори са Посолството на Р. България в Р. Австрия, Постоянното представителство на България в Австрия и Българския културен институт “Дом Витгенщайн”.

Самите изпълнители за себе си:

„QUATRO PIANO +“ – това е едно пиано по четири! И с един плюс – насладата от включените перкусии! Четирима виртуозни пианисти се разхождат из музикалната литература. В по-голямата си част аранжиментите са преработени от Лора Димитрова. Мария Деливичева, Орлин Дмитров, Лора Димитрова, Андрю Уотсън и перкусионистът Ивайло Деливичев доказват, че широкото поле на музиката би могло да бъде интерпретирано по рафиниран начин.

Програмата на този неповторим състав включва комбинация от класическа, забавна музика и джаз елементи. Експериментират във всички насоки, резултатът е чудесен и слушателят се радва на едно изключително и съвсем различно преживяване. Тази комбинация представлява нова форма на развлекателния жанр и по този начин достига до напълно нови целеви групи.

ЛОРА ДИМИТРОВА – ПИАНО

Лора е родена в София, България. Още от съвсем ранни години изучава музика. След като завършва Музикалната академия в София, през 1988 г. заминава за Лондон. Там продължава образованието си и се дипломира в специалността „Пиано“ във Висшето училище за музика и драма Гилдхол.

ОРЛИН ДИМИТРОВ – ПИАНО

Орлин е израснал в България. В Консерваторията в София следва пиано, педагогика и хорово дирижиране. Между 1982 г. и 1986 г. работи с различни детски хорове и преподава пиано и теория на музиката. Междувременно спечелва няколко награди и прави много записи за БНР и телевизиите.

АНДРЮ УОТСЪН – ПИАНО

Андрю е израснал в Лийдс, Англия. От най-ранна възраст започва да учи пиано. Усилено помага при организирането на международния клавирен конкурс, който се провежда на всеки четири години в Лийдс. След като завършва училище, започва да следва в колежа по музика в Лийдс, който е особено известен с класовете си по джаз.

МАРИЯ ДЕЛИВИЧЕВА – ПИАНО

Мария е родена в Стара Загора, България. Следва във Виена, където се дипломира като бакалавър магистратър по изкуствата. Като соло пианистка печели награда в международния клавирен конкурс на името на Н. Рубинщайн, изнася много концерти и записва диск с романтична музика за пиано. Отделно свири на пиано джаз и камерна музика.

ИВАЙЛО ДЕЛИВИЧЕВ – ПЕРКУСИИ

Ивайло е роден в Пловдив, България. Завършва Музикалната академия в София, а след това – бакалавърска и магистърска степен по изкуствата във Виена. Ивайло е спечелил няколко награди на национални и международни конкурси и има изяви като солов артист с известни състави и оркестри. Има няколко диска за Радиото и телевизионни предавания в Австрия, Германия и България.

.

ДРУГИ КУЛТУРНИ ПРОЯВИ

НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ “ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА

ПО ПОВОД БЪЛГАРСКОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

.

Изложби

Цанко Лавренов (октомври 2017 – 22 януари 2018 г.) – гостува Градска галерия – Пловдив

Златю Бояджиев (февруари-март 2018 г.) – гостува Градска галерия – Пловдив

70 платна от Национална Художествена галерия – София (май-юни 2018 г.)

.

Концерти

„Четири рояла+” – 25.01.2018 г., Пале Ешенбах

Драгостинов фолк – 03.03.2018 г., БКИ „Дом Витгенщайн”

Квартет „Светоглас” – април 2018 г., Грац и Залцбург

Български оперни звезди – 24 май 2018 г., БКИ „Дом Витгенщайн”

“Йоан Кукузел” – юни 2018 г., катедрала „Свети Стефан” – Виена

Заключителен концерт по повод предаване на Председателството на Австрия.

.

Културен туризъм и архитектура

Reiseinpirationen – Представяне на България на туристическото изложение в КВАРТАЛА НА МУЗЕИТЕ – 20-22.02. 2018 г.

Творчески влияния на Виена в архитектурата на София в кроя на XIX и началото на XX век (Изложба на Столична община, София) – април 2018 г.

.

Вечери, посветени на юбилейни годишнини

75 години от спасяването на българските евреи (документална изложба и филм)

140 години от Освобождението на България (документална изложба с архивни материали от България, Русия, Турция и Румъния на ГУ „Архиви”, София)

170 години от рождението на Христо Ботев

Вечер на поезията (стихове на Яворов, Теодор Троянов, Гео Милев на немски)

И множество още представяния на книги, филми, театрални постановки, фестивали и пр.

.

Български културен институт “Дом Витгенщайн”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.