Home » Авторски страници

Внесоха сигнал срещу Пеевски в новосъздадената Комисия за борба с корупцията

2018.01.23 Няма коментари
Spread the love

В редакцията се получи писмо от Гражданско движение „БОЕЦ“, в което се казва:

“БОЕЦ внесохме днес първият сигнал в новосъздадената Комисия за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. На 19.01.2018 г. в брой 7 на Държавен вестник бе обнародван новият Закон за борба с корупцията и, според Конституцията, от днес Законът би трябвало да влезе в сила и всеки да може да подава сигнали за корупция, конфликт на интереси и злоупотреба с власт.

БОЕЦ внасяме този сигнал срещу депутата Делян Пеевски за съмнения за извършени редица престъпления, във връзка със сключените сделки и придобитите множество активи от Пеевски за десетки милиони, без да има яснота за произхода на средствата за тях. Как с депутатска заплата, от собственик на стар Опел, Пеевски стана официално мултимилионер, без нито една институция и власт в тази държава да се поинтересува какъв е произхода на тези средства. От сигнала ни става ясно, че БОЕЦ още в началото на 2016 г. сме сезирали всички възможни компетентни институции и органи по казуса, но Пеевски се оказа недосегаем за българските власти. Сезираме Комисията и за неизпълнение на служебните задължения, корупционни схеми и злоупотреба с власт, извършени от прокурори от СГП и АП, с цел осуетяване на проверки срещу Пеевски и прикриване на извършени от него престъпления, укриване на данъци, придобиване на незаконно имущество и т.н.

Внасяме своя сигнал, за да тестваме и разобличим лицемерието на управляващата ни мафия, да покажем и докажем, че всъщност това е поредната имитация на законодателство и поредният ”нов орган” за ”борба с корупцията”, който всъщност ще служи за прикриване на корупцията и извършените от властимащите престъпления, и ще е поредната бухалка срещу непримиримите и неприемащите властта на мафията. По отговора им ще ги познаете.”

Следва пълният текст на Сигнала:

ДО:

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

адрес – гр. Видин (следва точен адрес и телефон)

На основание: ЗАКОН

за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

относно

съмнения за извършени престъпления – незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост от:

Народен представител 44 НС – Делян Славчев Пеевски
Прокурор Б. Бецова – СГП
Зам.-апелативен прокурор И. Стоев

 

Със свой сигнал с изх. N:008/11.01.2016 г., ГД ”БОЕЦ” сезирахме ВКП за съмнения относно неясния и необясним произход на средствата, с които депутатът от ДПС Делян Славчев Пеевски извършва придобиването на редица активи, части от предприятия, фирми и търговски дружества в края на 2015 и началото на 2016 година, а именно закупуването на „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”, ”Меридиан мач” и др. Заедно с това той официализира и собствеността си в „Булгартабак”, както и в „Техномаркет”. Информацията за тези сделки и придобивания бе огласена от редица медии и държавни институции. От декларациите на г-н Пеевски пред Сметната палата като депутат към януари 2016 г., не става ясно откъде са средствата за придобиване на тези активи. Това предизвиква в нас съмнения за незаконен произход на средствата, водещ до незаконно придобиване на имущество и активи.

С писмо от 28.01.2016 г., в отговор на нашия сигнал вх. N:2517/1401 по описа на СГП, Прокурор Б. Бецова от СГП постановява отказ от образуване на наказателно производство по образуваната стара преписка N:10203/14. (към която необяснимо защо е присъединен нашият сигнал), без да е извършена проверка, с мотива, че изнесените от нас факти и обстоятелства са проверени през 2014 г., и нова проверка не е необходима.

„БОЕЦ” считаме, че при извършената през 2014 г. проверка, и направените в хода и ревизии на имуществото на г- Д. Пеевски и майка му И. Кръстева, е обективно невъзможно да бъдат проверени факти, обстоятелства, сделки, придобивания, извършени в бъдеще време, а именно в края на 2015 и 2016 г. С този мотив обжалвахме пред Апелативна прокуратура фактическия отказ на Прокурор Б. Бецова да извърши дори предварителна проверка и възложи необходимите следствени и ревизионни действия по нашия сигнал.

Със свой отговор от 24.03.2016 г. по преписка вх.N:291/2015 г., Зам.-апелативен Прокурор Й. Стоев потвърждава отказа на Прокурор Б. Бецова, да се образува проверка по изразените от нас съмнения, факти и обстоятелства, със същите мотиви – в миналото (2014/2015) са били проверени бъдещите обстоятелства, за които ги сезираме в нашия сигнал от 2016 г.

Липсата на логика в действията на прокуратурата и отказа им да образуват дори предварителна проверка по сигнала ни, пораждат у нас обосновани съмнения за неизпълнение на служебните задължения от страна на прокурорите Бецова и Стоев, за евентуални корупционни практики, злоупотреба с власт, зависимости и натиск от страна на депутата Делян Пеевски върху прокуратурата, с цел прикриване на евентуални извършени от него престъпления и придобиване на незаконно имущество чрез средства с неясен произход. С действието и бездействието си прокуратурата дефакто издава Индулгенция на г-н Пеевски и майка му (която не сме визирали, но те я допълват), и налага тезата – „Веднъж проверен – завинаги чист и недосегаем”. Това напрактика доведе до осветляване на необяснимото и рязко забогатяване, в размер на десетки милиони, обявени публично от г-н Пеевски. Остава неизвестен начинът и произходът на всички тези средства и активи, тъй като нито една институция в държавата не желае да извърши необходимата проверка и изчисти или потвърди изразените от нас съмнения.

Поради високият обществен интерес, ГД”БОЕЦ” изпратихме същия сигнал и до КОНПИ с вх. N: ЦУ 01/1272 от 20.04.2016 г. В свой отговор Комисията ни уведоми, че може да започне проверка само в случай, че бъде сезирана от компетентните за това органи, като няма предвиден ред за започване на проверка по сигнал, подаден от неправителствена организация, в случая от „БОЕЦ”. КОНПИ изреждат възможностите за сезиране, като сред тях е Министерството на правосъдието.

БОЕЦ изпратихме същия сигнал и до Министерството на правосъдието с рег. Номер 94-0098/27.05.2016 г. От получения от Министерството на правосъдието отговор става ясно, че сигналът ни е препратен до КОНПИ.

С писмо от 01.09.2016 г. КОНПИ ни уведомяват, че в деловодството им е постъпило писмо от Министерството на правосъдието, с вх. номер ЦУ 01/2488 от 16.08.2016 г. но сигнала на „БОЕЦ” с рег. номер 94-00-98 от 27.05.2016 г., че срещу Делян Пеевски няма образувани наказателни производства в други държави, и фактически Комисията отказва да образува проверка срещу Пеевски във връзка с нашият сигнал.

От цялата представена кореспонденция с различните органи и власти става ясно, че лицето Делян Славчев Пеевски е недосегемо за българските институции и срещу него не може да бъде образувана проверка, въпреки новоизнесени и нововъзникнали факти и обстоятелства, будещи основателни съмнения за извършени престъпления и придобиване на активи и имущество, чрез неясни и евентуално незаконни средства.

Предоставяме цялата тази информация на вниманието на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, сезирайки я за изложените в сигнала ни съмнения за извършени престъпления от Делян Пеевски и прокуратурата.

Приложено ви изпращаме:

1. Сигнал на ГД БОЕЦ до Главна прокуратура срещу Делян Славчев Пеевски
2. Отказ на прокурор Бецова от СГП да образува проверка
3. Жалба до АП срещу отказа на прокурор Бецова и СГП да образува проверка
4. Отказ на зам.-апелативния прокурор Й. Стоев да образува проверка
5. Писмо от КОНПИ, в отговор на сигнала ни, с което ни уведомяват, че не могат да бъдат сезирани от неправителствени организации, в случая от БОЕЦ.
6. Писмо от Министерството на правосъдието, в отговор на сигнала ни, с което ни уведояват, че сигналът ни е препратен до КОНПИ
7. Писмо от КОНПИ, ча са получили писмото от МП, което не е основание да започнат проверка по сигнала ни срещу Пеевски.

 

Дата: 23.01.2018 г.

Подпис: Г. Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.