Home » Авторски страници, българи зад граница

Открий България… в Буенос Айрес

2017.12.05 Няма коментари

Знаменателно културно събитие в живота на българската общност в Аржентина беше представянето на родната култура в аржентинската столица. Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“, с подкрепата на правителството на автономния град Буенос Айрес и корпорация „Буенос Айрес Юг“, запозна публиката с красотата и многообразието на българската самобитност. Културният център „Адан Буеносайрес“ предостави изложбената зала, в която беше представена експозицията „Открий България“.

Изложбата е насочена към популяризирането на нашата родина в латиноамериканската страна и нейната цел е да улесни създаването на културен мост между двата народа, представяйки отечеството ни в тази част на света, с неговите природни красоти, историческо наследство, традиции и обичаи, изявени личности, фолклор, национална кухня и др. Експозицията, създадена от Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“, е изработена с любов и уважение към традиционния ни бит, с желание да се изтъкнат съкровищата, съхранени от нашия народ.

Кулминацията на културното събитие беше централния акт, проведен на 2 декември. Беше показано ревю-спектакъл на национални носии от различни фолклорни области на България. Част от костюмите са дарени от Държавната агенция за българите в чужбина.

Интернет радио „Моята България“ – гласът на българите в Аржентина, посвети извънредна емисия на представянето на България в Буенос Айрес. Особено място в предаването беше отделено именно на тези оригинални, колоритни, богато украсени носии, които са неразделна част от богатството на нашия фолклор и едно от нещата, правещи народа ни толкова специален и различен.

На тържеството присъстваха представители на българската общност, на аржентински институции и организации, както и младежи от различни училища от Буенос Айрес, привлечени от живописната ни култура.

С този представителен акт Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, освен всичко друго, ознаменува отминаващата година и отправи приветствие за настъпващите коледни и новогодишни празници.

Събитието беше уважено от страна на Държавната агенция за българите в чужбина и Фондация „Звезден старт на таланти“, със съответно изпратени до дружеството в Буенос Айрес поздравителни адреси.

 

Ася Иванова,

ГА “Българите в Аржентина”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.