Home » Авторски страници

Историческият факултет на ВТУ до патриарх Неофит

2017.11.23 Няма коментари
Spread the love

Все повече учени, общественици, журналисти и обикновени граждани (вж. тук) се обръщат с писма към Светия синод на БПЦ и българския патриах Неофит, апелирайки към тях да приемат протегнатата ръка от Македонската архиепископия. В редакцията получихме отворено писмо от Историческия факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Еврочикаго публикува по-долу пълния текст на писмото и се присъединява към мнението на подписалите го учени проф. Иван Тютюнджиев (декан на исторически факултет) и добре известния на читателите на нашия сайт проф. Пламен Павлов – историк и общественик, чиито материали са едни от най-четените тук.

——————————————————————————————————————

ДО
НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО
НЕОФИТ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ДО
СВЕТИЯ СИНОД
НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
ВАШИ ВИСОКИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

Обнадеждени от обръщението на Македонската православна църква към Вас и към Светия синод на Българската православна църква, изразяваме нашата увереност във Вашия мъдър и правилен избор.

Изразената позиция на Македонската православна църква да бъде призната от Българската като нейна духовна дъщеря е в пълна хармония с въжделенията и очакванията на поколения българи и с духовното наследство, оставено ни от нашите велики отци. По този начин делото на св. св. Климент и Наум, на св. цар Борис-Михаил Покръстител, на архиереи, духовници и народни будители получава своите съвременни измерения.

Неотменна историческа истина е, че православната църква в Македония е наследница на Охридската архиепископия „… на Първа Юстиниана и цяла България…“. В драматичната 971 г. светият патриарх Дамян напуска окупираните източни български земи и намира убежище при великия български цар Самуил и неговите братя. След много борби и митарства нашият древен патриаршески престол се озовава в скъпия на всяко българско сърце град Охрид. В епохата на националното ни Възраждане духовенството и миряните от Македония изразиха своята непреклонна воля да бъдат част от Българската Екзархия.

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
ВАШИ ВИСОКИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,­

Християнските ценности, залегнали дълбоко в нашия национален характер, задължат към отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето. Убедени сме, че ще предприемете необходимите действия за признаването на Македонската православна църква като духовна дъщеря на Светата Българска патриаршия. Оставаме с очакване за Вашето отговорно решение, съзвучно с надеждите на православните християни в България и Македония.

От името на Историческия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“

ПРОФ. Д.И.Н. ИВАН ТЮТЮНДЖИЕВ
Декан на исторически факултет

ПРОФ. Д-Р ПЛАМЕН ПАВЛОВ

23 ноември 2017 г.

Българският партриарх Неофит и мокедонският архиепископ Стефан на съвместна служба в катедралата „Св. Александър Невски“ в София, 11 май 2015 г. Снимка: Sofia-seminaria.org

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.