Home » Авторски страници

Честит Ден на благодарността

2017.11.23 Няма коментари
Spread the love

Днес е Денят на благодарността – най-старият празник в Новия свят, събиращ семейство и приятели заедно. Във връзка с националния празник се очакваше около 50 млн. американци да се качат на колите си и да се образуват задръствания. Според Американската автомобилна асоциация, тази година може да има увеличение на пътниците с 3,3 млн., в сравнение с миналата. Тогава по магистралите на САЩ пътуваха приблизително 47 млн. американци.

Този празник е свързан с честване на първите заселници в Масачузетс през 1621 г. Официално е обявен за празник от президента Ейбрахам Линкълн на 3 октомври 1863 г. Първи празнували Деня на благодарността английски заселници в Плимутската колония. Предната зима била тежка и храната не достигала, а новата зима също се очертавала да бъде трудна. Тогава губернаторът решил да повдигне духа на насалението и организирал първия Ден на благодарността. 

Празникът бил отбелязан заедно от английските заселници и техните съседи-индианци. Благодарение на помощта на индианците колонията оцеляла през първата гладна зима. Много заселници свързали празника с дълбок религиозен смисъл – те видели в него начин да благодарят на Бога за милостта му и да отбележат края на прибирането на реколтата.

По повод тазгодишния Ден на благодарността, президентът Доналд Тръмп изпрати до американците послание от профила си в Туитър. Туитът на президента започва с думите: “Вашата страна започва да се справя наистина добре”. После Тръмп пише следното: “Работните места се увеличават, най-високите борсови показатели, военните стават наистина силни, ще построим стената, Агенцията за ветераните се грижи за нашите ветерани, рекордно намаляване на регулациите, най-ниската безработица от 17 години”.

Вчера Тръмп продължи президентската традиция, основана през 1989 г. от Джордж Буш старши, когато бе пощаден животът на 20-килограмова безименна пуйка. Настоящият президент помилва в навечерието на Деня на благодарността две пуйки – 20-килограмовия Дръмстик (Кълка) и 15-килограмовия Уишбоун (Ядец), които ще живеят във ферма във Вирджиния.

Доналд Тръмп празнува първия си Ден на благодарността като президент в частния си голф клуб “Мар-а-Лаго” в Палм Бийч, Флорида.

С Деня на благодарността са свързани много обичаи. Всички членове на семейството отиват заедно на църква, а след службата се събират край празничната трапеза. На нея трябва да има печена пуйка, гарнирана със сос от боровинки. Към пуйката се поднася и картофено пюре, а за десерт – пай с тиква.

.

Честит Ден на благодарността на всички сънародници в САЩ
и на всички американски граждани!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.