Home » Авторски страници

In Memoriam Сашко Александров

2017.11.30 Няма коментари
Spread the love

Сашко Александров (1948-2017)

Днес, 30 ноември 2017 г., е починал внезапно нашият приятел Сашко Александров – писател, автор на Еврочикаго и човек с голямо сърце. Както си е вървял, го е покосил инфаркт на улицата, пред полицейското управление във Враца, където той живееше. 

Ето какво написа за Сашко Андрей Ненов, който съобщи тъжната новина за кончината му:

“Бате Сашко, когато бях малък, и ти идвахме на гости, винаги ме очароваше с онези големи тонколони, невероятната, различна и силна музика… удивителния талант на електроинжинер. Годините минаваха, животът ставаше все по-труден, а ти намери ново поприще, създавайки толкова интересни, прекрасни разкази. Разкази, докоснали душите на много хора в България. Върховете и пътеките над Враца бяха твоя дом, който обожаваше. Не очаквах, че когато се видяхме преди месеци по онзи кошмарен повод, това ще ни е последната среща. Все си мислех, че човек като теб с толкова много таланти,. ще намери начин да се пребори за още много години на тази земя..

Почивай в мир, Алекс Болдин!”

Сашко Александров (с литературен псевдоним Алекс Болдин) е роден през 1948 г. във Враца. През 1971 г. завършва електроинженерство във ВМЕИ – София, сега Технически университет. Работил е като конструктор и технолог до началото на 90-те години, когато сътресенията в държавата го засягат с пълна сила. Затова работи като монтажник, инсталатор, ел. техник, пълнач на бутилки в цех, поддръжка на компютри и офис техника и др. В началото на 2000 г се ориентира към съвременната IT техника и технология. Тогава започват и първите му литературните му опити. Публикува разкази в сайтовете „Буквите“, „ХуЛите“, „Щъркел“, „Откровения“, „Книги нюз“ и др.

През 2002 г. Александров създава сайта „Български разкази“, спиран многократно от хакери и после възстановяван. През 2005 г. създава и литературния сайт „Разказите“, който възниква паралелно със сайта на Георги Колев „Откровения“. Александров създава и сайта „Пътища към здравето“.

От 2002 до 2014 г. Сашко успява да събере 11 сборника с разкази, някои от които са издадени и като книги, но с ограничен тираж. По-известните от тях са: „Мечтата на Моцарт“, „Слънчогледи“, „В тишината на есенната мъгла“, „Океан от щастие“, „Влак по терлици“, “Моят приятел от Бронкс”, “Спомени от края на света”. През 2016 г. излиза сборникът “Вратата на Акер”. В сайта на родния му град „Visit Vratza“ за неговото творчество е отделено специално място.

Линкове към някои от разказите на Сашко Александров, публикувани в Еврочикаго в последните няколко години:

“Океан от щастие”
“Добротата в теб”
Девойко, мари хубава”
“Мистериите на Дочо”
Чаровникът”
“Моят приятел от Бронкс”
“Let it be”
“Чопър”
“Лалето”
“Лаборантният търговец”

Сборниците с разкази на Сашко Александров “Океан от щастие”, “Мечтата на Моцарт”, “Нощен полет от Дакар”, “Моят приятел от Бронкс”, “Холандският часовник”, “Песента на токачката” и “Тишаната на есенната мъгла” са качени в пдф формат в нашата онлайн книжарница със свободен достъп. Творби на Сашко има и в литературните сборници, създадения от нашия редакционен екип, които също са качени в тази онлайн книжарница.

Изказваме най-искрени съболезнования на близките на Сашко.

Нека бъде светъл пътят му и паметта му!

 

Редакционният екип на EuroChicago

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.