Home » Авторски страници, българи зад граница

Втори изпит по български език за Illinois Seal of Biliteracy. Информация за кандидатите

2017.11.26 Няма коментари
Spread the love

СЪОБЩЕНИЕ

от Генералното консулство на Р. България в Чикаго 

за кандидатите, желаещи да получат Печат за двуезичност по български език
на щата Илинойс 
(Illinois Seal of Biliteracy in Bulgarian) 
върху дипломите си за средно образование

Уважаеми гимназисти / родители на гимназисти,

.

След като в началото на 2017 г. щатското министерство на образованието в Илинойс прие българския език като част от програмата Seal of Biliteracy, Ви съобщaвамe, че вторият изпит за признаване владеенето на български език ще се проведе на 9 декември 2017 г. в българско училище „Джон Атанасов”, 1600 Еast Golf Road, Oakton Community College , Des Plaines, IL 60016. Точният час на началото на изпита ще бъде уточнен допълнително.

.

Изисквания към кандидатите:

– Да са регистрирани към датата на провеждане на изпита в държавно средно училище (public high school) на територията на щата Илинойс и да завършват средното си образование през 2018 г. (high school senior graduates).

– Да притежават ниво на владеене на английски език с резултат над 21 точки на АСТ тест и 540 точки на SAT тест в частта по английски език и литература (ELA).

– Поради автономността на всеки училищен/образователен район (school district) в щата Илинойс, кандидатите следва сами да се информират за изискванията и сроковете на своя училищен/образователен район, относно удостояването с Печат за двуезичност върху дипломата за средно образование.

– Всички кандидати, отговарящи на предходните условия, следва да заявят желанието си за полагане на изпит по български език, като изпратят имейл на [email protected], в който да посочат:

  • трите си имена (на български и английски език)
  • името на гимназията, която завършват през 2018 г.
  • своя училищен регистрационен номер (school ID)
  • и-мейл и телефон за връзка.

Всеки желаещ да се яви на изпит следва да се регистрира в сайта bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg, след което да попълни формата за регистриране (http://bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg/mod/quiz/view.php?id=547). Тя се намира вдясно в главното меню.

.

Изпитна процедура:

Вторият изпит за признаване владеенето на български език ще се проведе на 9 декември 2017 г. в българско училище „Джон Атанасов” (помещаващо се в Oakton Community College) на адрес: 1600 Еast Golf Road, Des Plaines, IL 60016. Точният час на началото на изпита ще бъде уточнен допълнително. Изпитът се администрира онлайн от Департаментa за езиково обучение при СУ „Св. Климент Охридски” (ДЕО – СУ). ДЕО – СУ предлага изпитни нива по Европейската езикова рамка А2, В1, В2 и С1 и е одобрен от Illinois State Board of Education. Нивото, което кандидатите следва да покрият, съобразно изискванията, които бордът по образование в щата Илинойс (Illinois State Board of Education – ISBE) поставя за българския език, е В1, каквото е и изискването за другите европейски езици, влизащи в програмата. Изпитът се състои от две части (устен изпит и писмен изпит), за които се поставят две отделни оценки, които формират общата оценка от изпита.

Устният изпит се провежда от сертифициран екзаминатор, намиращ се в България, в онлайн разговор с кандидата по Skype. Разговорът се записва и съхранява като документ от изпита. Продължителността на устния изпит е около 20 минути максимум за кандидат.

Писменият изпит се провежда онлайн чрез изпитната система на ДЕО – СУ, базирана върху Moodle. Изпитът включва тестови задачи, които се оценяват автоматично, и писмена продукция, която се оценява от сертифициран екзаминатор. Продължителността на писмения изпит е 150 минути.

МНОГО ВАЖНО: Задължително е преди изпита да бъдат направени диагностични тестове (безплатни!), които са в същия сайт в рубриката „Тестиране на знанията по български език като чужд“. В същата рубрика има и примерни стандартизирани тестове, които запознават кандидата с формата на изпита.

.

Изпитна такса:

Изпитната такса е 100.00 щатски долара на кандидат. Таксата за издаване на сертификата от ДЕО – СУ и изпращането му с куриерска служба до САЩ е 15 долара. Общата сума от 115.00 долара трябва да бъде преведена най-късно една седмица преди изпита по банковата сметка на ДЕО – СУ, както следва:

Beneficiary Bank and Address:

BULGARIAN NATIONAL BANK

CENTRAL BRANCH

1 AL. BATENBERG SQUARE, l000 SOFIA

BIC/SWIFT: BNBGBGSD

или

БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА

ЦЕНТРАЛЕН ОФИС

Пл. Ал.Батенберг 1000

София

Beneficiary Account Number:

IBAN: BG52BNBG 9661 3100 1743 01- партида ДЕО / непременно да се напише/

Изпит по български език на ………../ име на кандидата/Fees for Bulgarian examination for …***……..(candidate’s name or list of candidates’ names)

Организацията-домакин може да изисква от кандидатите допълнителна такса в своя полза за покриване на разходите за квестори и др. В Чикаго тази допълнителна такса е 35.00 долара, платими на организаторите на изпита. Какъв е способът на заплащането (кеш, чек, или друго) ще бъде уточнено допълнително.

В деня на изпита регистрираният ученик следва да носи документ за самоличност, като се яви 30 минути преди обявения час за получаване на инструкции.

За повече информация можете да се обръщате на и-мейл адреси: [email protected] или [email protected].

 

За Ваше улеснение

предоставяме следните хронологични стъпки:

До 27 ноември 2017 г.:

Регистрация на кандидатите в сайта на ДЕО: http://bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg/;

Попълване на регистрационен формуляр линк: http://bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg/mod/quiz/view.php?id=547;

Изпращане на снимка на кандидата на и-мейл адрес [email protected];

До 2 декември 2017 г.: Заплащане на изпитните такси от кандидатите;

9 декември 2017 г.: Провеждане на изпита

.

Пожелаваме успех на всички кандидати!

———————————————————————————————————————-

Генералното консулство на Република България подпомага институционалните взаимовръзки между българската общност и училищните власти на щата Илинойс. ГК – Чикаго не е страна във взаимоотношенията между кандидата за полагане на тест и изпитващия орган в България. Финансовите взаимоотношения между кандидата за полагане на тест, администриращите провеждането на изпита в САЩ български училища и изпитващия орган в България са от частно-правен характер, като ГК – Чикаго не е страна по тези взаимоотношения и не е арбитър при възникнали спорове.

Генералното консулство на Република България в Чикаго не дава приоритет на нито едно българско неделно училище от района на Чикаго при провеждането на теста по български език за придобиване на т.нар. Печат за двуезичност (Seal of Bilteracy). ГК – Чикаго работи в еднакво партньорство с всички български неделни училища на територията на консулски окръг Чикаго, които са сертифицирани от МОН.

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.