Home » Авторски страници, българи зад граница

Още за Фестивала на българската култура – Чикаго ‘2017

2017.11.02 Няма коментари
Spread the love

ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА – ЧИКАГО ‘2017 – ПРЕЗ ФОКУСА НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ ЗАД ГРАНИЦА

Фестивалът на българската култура – Чикаго ‘2017 наистина събра като във фокус българската културна общественост зад граница. Той се превърна в място, където тържествуваше духът на българската нация. Тази принадлежност и съпричастност към цялото винаги е особено силна и се проявява, когато трябва да покажем какво сме – като нация, като история и културна традиция.

Снежана Галчева

На 28 октомври 2017 г. и новата зала на център „Магура” се оказа тясна и не можа да побере желаещите да присъстват на това събитие. Всички те бяха дошли не само водени от любовта към българската култура, но и от загрижеността си за нейното състояние. Радостта и възторга им показваше недвусмислено, че изконната връзка с националните ни културни традиции и родовата памет, не може да бъде прекъсната, където и да се намираме по света. Тя преминава през границите на пространство и време, защото всеки един от нас я носи в сърцето си, дълбоко скътана, като нещо много свидно. Днес повече от всякога имаме нужда не от нови понятия, а от ново съдържание.

Дик Дерик

Българската култура зад граница се нуждае от един нов Ренесанс, от едно ново Възраждане. Това е възможно с изкуството и таланта на всички български творци, навсякъде по света, защото както отделното камъче съгражда голямата стена, така и всеки един от тях изгражда облика на българската културна съкровищнища зад пределите на Родината – с написано слово, усетен звук и мелодия, с уловени форми и цветове.

Отец Грую Цонков благославя събитието.

С молитвено благоговение отец Грую Цонков от БПЦ „Св. София” благослови това благородно дело и прочете молитва, като пожела с Божията помощ българската културна традиция да бъде съхранена и за следващите поколения българи, живеещи зад граница.

Генералният консул Иван Анчев

Официални гости на събитието бяха г-н Иван Анчев – генерален консул на Р. България в Чикаго, и г-жа Теодора Ботева – съветник по търговско-икономическите въпроси в Генералното консулство, с чието съдействие и подкрепа се провежда Фестивалът. Беше използван случаят да се отправят специални благодарности към целия екип, който със своята дейност направи много и промени културния живот на българската общественост в Чикаго. Г-н Анчев поздрави организаторите и домакините на Фестивала и отправи приветствие към присъстващите.

Медийни партньори на Фестивала са в. „България Сега” и сайтът EuroChicago. Салон за българска култура и духовност поднесе най-искрени благодарности към генералния спонсор MERX Global и благодари за подкрепата на компания „Маrchela Travel”. Винаги е радостно, когато един успял бизнес подпомага културни събития и изяви. Това се отнася особено за МERX Global, компания, която редовно подпомага културната дейност в Чикаго. Защото да си културен меценат вече не е бизнес, то е вътрешна потребност, усещане за духовна удовлетвореност, което носи един концерт, издадена книга, театрална постановка или възможност за среща с творчеството на български автори в чужбина. Почти няма българско събитие в Чикаго, което да не е подпомогнато от тях. В миналото такива щедри покровители са оставали в историята, наричани меценати по името на римския държавник Меценат, който е бил покровител на поезията. Мисля, че и българските меценати на културата в Чикаго – Християн и Павел Пеневи от MERX Global също ще останат в историята на тази страна.

Но провеждането на Фестивала на българската култура не би било възможно да се осъществи без неоценимата помощ на център „Магура” – съорганизатор на събитието. Зад него стои един екип от ентусиазирани и всеотдайни млади хора – Надежда, Валентина и Станислав, които неизменно са в центъра на културните събития в Чикаго. Те доказаха на практика своя девиз, с който тръгнаха в началото, че „Заедно можем повече”. Станислав Станимиров отправи приветствие към присъстващите и представи насоките на развитие на център „Магура”.

Станислав Станимиров

Тази година във Фестивала на българската култура в Чикаго имаше нов акцент – Международния литературен конкурс „Изящното перо”. Водещата сподели, че е изключително горда от факта, че има такива български творци, които освен, че са талантливи личности, са и изключително духовни хора. Тя каза, че в изпратените приветствия за организирането на конкурса, в пожеланията за успех и благодарност, че българската култура се пази и развива в тази далечна страна, тя е усетила подкрепа и кураж, така необходими при организирането на такова събитие и от сърце им благодари.

След това думата взе председателят на инициативния комитет на конкурса „Изящното перо”, който обяви резултатите. Имената на всички наградени автори може да намерите на Фейсбук страницата Салона за българска култура и духовност. (Б.р. – те са публикувани и в Еврочикаго, вж. тук.)

Петя Хараланова с наградата от конкурса “Изящното перо”

Към една друга вселена в света на поезията, обгърната от музика и светлина, ни отведе поетесата Калина Томова с поетичните си импресии „Други измерения”. Прочувствените й стихове звучаха в залата на фона на приглушена музика и цветни импресии. Хората слушаха и като че ли наистина достигнаха до онези измерения, които авторката отдавна носи в своето поетично въображение.

Калина Томова

Във Фестивала бяха включени представители на различни жанрови изкуства. Българските културни организации в Чикаго, както и индивидуални творци – писатели, поети, фотографи – имаха възможност да представят свои произведения. Картините на Константин Коста, Кина Бъговска, Лина Григорова, Елена Михайлова предизвикваха интерес и почитатели и ценители на това изкуство имаха възможност да се наслаждават на техните произведения. Особен интерес имаше и към книгите на писателите и поетите в Чикаго – Василен Васевски, Добри Карабонев, Николай Стефанов, Иван Тодоров, Константин Жеков, Дик Дерик.

Людмила Калоянова и Снежана Галчева

Наши специални гости от Питсбърг – Пенсилвания, бяха поетесата Людмила Калоянова и писателят Васил Стоилов. Стихотворението на Людмила Калоянова „Песента на емигранта” беше наградено в конкурса. Техни книги също можеха да се видят на Панаира на книгата. Особено приятно беше присъствието им, защото, освен с интелект и одухотвореност, те присъстваха заедно с нас на един истински културен празник.

Ирина Дойчева

Със своя експозиция присъстваше и сдружение „Български музеи”. В представените уникални експонати все още се усещаше настроението и духа на една отминала епоха. Младата и талантлива Ирина Дойчева – професионален фотограф, представи своята гледна точка за фотографията като изкуство в нашия свят и битие. Тя беше изключително откровена и развълнувана, когато сподели, че при тръгването си от България за САЩ е взела в куфара си черно-бялата снимка на своите баба и дядо. И не защото са богати, красиви или известни личности, а защото са просто нейните баба и дядо. Тази снимка носи историята на едно отминало време, което заедно с нея ще преживее епохите и ще бъде съхранено за поколенията след тях.

Кина Бъговска

Със своето изкуство нашите художници допринасят за това всички българи, където и да се намираме по света, да се превърнем в културни посланици на своята Родина. Един такъв посланик е художничката Кина Бъговска, която преди броени дни откри поредната си изложба. Къде е мястото на изкуството в нашия живот? Имаме ли нужда от него днес? Мона Лиза или Мерилин Монро? Това е философията на въпросите, които днес си задаваме. Художничката взе думата и поднесе своята гледна точка. Дали е дала отговор на зададените въпроси, това ще прецени всеки сам за себе си.

Снежана Галчева и Петър Стаматов

На Фестивала беше включен и един нов елемент – панел „Медии”, чиято основна тема беше „Българският медиен пазар в Чикаго – състояние и перспективи”, видян през погледа на участници в анонимна анкета. В продължение на 6 месеца Салон за българска култура и духовност събира мнения за българските медии в Чикаго, чрез участниците в нея.

На база на резултатите от Анкетата Салон за българска култура и духовност връчи Грамоти за толерантна и обективна журналистика през 2017 г. на в. „България СЕГА”, в. „БГ Войс” и на сайта EuroChicago.

Уважаеми медии и всички, които стоите зад тях, българската общност зад граница има нужда от Вас и това, което правите за нея. БАГОДАРИМ ВИ!

Светлозар Момличов

Главният редактор на в. „България Сега” Светлозар Момчилов запозна присъстващите с историята, настоящия формат и бъдещето на тяхната медийна група.Той отправи и ценни препоръки за бъдещата работа на българските медии в Чикаго.
Петър Стаматов – създател на електронния сайт EuroChicago – медия, която от много години ни запознава с всички обществени и културни събития за живота на българската общност в Чикаго, сподели своите впечатления от 13-та поредна годишна среща на БТА и медиите ни зад граница, която се проведе в гр. Кишинев.

Много преди да се появи учебната дейност, в историята на нашето културно развитие е имало просветна дейност. Българските читалища са една уникална за Европа културна институция, която съществува единствено у нас. За читалищата в България подробно говори Таня Георгиева.

Лили Паслиева

Разбира се едно друго съвременно явление в живота на българите в чужбина е появата на българските училища. Лили Паслиева – директор на БУЦ „Знание” – разказа задълбочено и с подготвени материали за ролята на нейните училища и приноса на образованието, като съществена част от културата в чужбина.

Ученици от музикалната школа на Живко Николов

Един нов подход на обучение на българските деца в чужбина ни представи Бонка Георгиева – ръководител на програма „Компас” към център “Магура”.

Рене Стоянов

Разбира се най-накрая имахме възможност да видим и прекрасните деца, които растат в българско Чикаго. Те са не само талантливи, но и достатъчно мотивирани, защото с много труд и за сметка на свободното си време отстояват правото да се нарекат българи в едно различно общество. Живко Николов представи своята детска музикална школа и изпълни няколко пиеси, заедно със своите възпитаници. Фестивалът завърши с изпълнения на ученици от Български учебен център „Знание” . Рене Стоянов изпя с много чувство вечната песен „Една българска роза”, Ани Лонгсдейл изпълни песента „Приказка” и в дует със Самуил Лонгсдейл – автентичната фолклорна песен „Стани, стани, Тодоре”.

Живко Николов и Иван Хараланов-младши

Бяха отправени благодарности към всички присъстващи на Фестивала, затова че станаха част от това значимо културно събитие в обществения живот на Чикаго и на всички, които се включиха в организацията и дадоха своята морална подкрепа и кураж. Представителят на център „Магура” – Валентина Лимов – официално закри Фестивала на българската култура – Чикаго ‘2017.

Участници във Фестивала

Висотата на една нация се определя и от състоянието на нейната култура. Вярвам, че провеждането на този Фестивал, поне малко е допринесъл за това.

 

Снежана Галчева,
председател на Салон за българска култура и духовност

Снимки: Иван Хараланов

.

Още за Фестивала – вж. тук.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.