Home » Авторски страници, българи зад граница

Чикаго – Фестивал на българската култура ‘2017

2017.10.31 Няма коментари
Spread the love

На 28 октомври се проведе Фестивалът на българската култура ‘2017, организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго, с подкрепата на Генералното консулство на Р. България и Български колективен център “Магура”, и медийното съдействие на в. „България Сега” и EuroChicago. Фестивалът се проведе в новата зала на център „Магура“.

Снимка: Иван Хараланов

Фестивалът на българската култура бе открит от председателя на Салона за българска култура и духовност Снежана Галчева. Приветствие поднесе Станислав Станимиров.

Снежана Галчева. Снимка: Иван Хараланов

Отец Грую от българската православна църква “Света София” благослови събитието.

Снимка: Иван Хараланов

Снимка: Иван Хараланов

Генералният консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев се обърна с кратко приветствено слово към присъстващите. Той поздрави представителите на Салона за българска духовност и център “Магура”, както и всички сънародници, дошли на събитието, на което бяха и български писатели, художници, фотографи от Чикаго.

Иван Анчев. Снимка: Иван Хараланов

Видео с приветствието на г-н Анчев и няколко думи от г-жа Галчева за литературния конкурс “Изящното перо”.

Тази година форматът на Фестивала, който се организира през две години, беше по-различен, той съдържаше четири тематични панела.

По време на първия панел – “Българската култура по света”, бяха обявени и наградите от литературния конкурс “Изящното перо”, за който са били получени, както се разбра, над 460 творби от български автори от САЩ, България, Австрия, Гърция, Германия, Австралия, Испания и Франция, на възраст от 15 до 87 години, и журито е било затруднено в избора си. (Имената на наградените могат да се видят ТУК).

Дик Дерик. Снимка: Иван Хараланов

Писателката Калина Томова представи поетични импресии „Други измерения”, а художничката Кина Бъговска говори за това нужно ли ни и под какви форми изкуството днес.

Калина Томова. Снимка: Иван Хараланов

Кина Бъговска. Снимка: Петър Стаматов

По време на втория панел – “Медийния пазар в Чикаго – състояние и перспективи”, бяха обявени резултатите от проведена анкета за състоянието на българския медиен пазар в Чикаго. Имаше изказвания на Светозар Момчилов от в. “България Сега” и на Петър Стаматов от Еврочикаго. (Подготвеното за този панел изказване на Петър Стаматов може да се види ТУК.)

Снежана Галчева и Петър Стаматов. Снимка Иван Хараланов

Светлозар Момчилов. Снимка: Иван Хараланов

Третият панел беше за образованието като съществена част от културата зад граница. В панела стана дума мястото и ролята на българското училище през вековете; за образованието и културната дейност на БУЦ “Знание”; за алтернативна програма за изучаване на български език за деца, растящи в англоезична среда; за постиженията на образованието по роден език и култура в нашите училища в Чикаго и в щата Илинойс. 

Боянка Иванова. Снимка: Иван Хараланов

Снимка: Иван Хараланов

Четвъртият панел на Фестивала беше посветен за детското творчество в Чикаго, и въобще за талантливите български деца не само тук, но и по света.

Живко Николов и негови ученици изсвириха класически музикални пиеси. Учениците от БУЦ “Знание” Рене Стоянов, Ани и Самуил Лонгсман изпълниха популярни български естрадни и народни песни. 

Живко Николов и Иван Хараланов-младши. Снимка: Иван Хараланов

За ценителите на българската литература бе организиран и Панаир на книгата, където те имаха възможност да се срещнат и поговорят на живо с някои от представените автори, да получат автографи, да си закупят книги, картини, фотографии, изделия на приложните изкуства, български карета и шевици. Част от книжния базар бяха и екземпляри от двата наши литературни сборника – “Черга пъстроцветна” и “Часовниковата кула”, излезли съответно през миналата и през тази година.

Снимка: Иван Хараланов

Снимка: Петър Стаматов

Снимка: Иван Хараланов

По време на Фестивала Еврочикаго получи от Салона за българска култура и духовност Грамота за обективна и толерантна журналистика.

С първа награда за поезия в Литературния конкурс “Изящното перо” бе отличена Мариана Христова. Другата първа награда за поезия беше за Фил Бандоф от Южен Тирол.

В категорията “Детско стихотворение” на конкурса “Изящното перо” първа награда бе присъдена на Петя Хараланова от Чикаго.

Снимка: Иван Хараланов

Петър и Петранка Стаматови сред гостите на Фестивала. Снимка: Иван Хараланов

Още снимки от събитието:

Снимка: Иван Хараланов

Снимка: Иван Хараланов

Снимка: Петър Стаматов

Снимка: Петър Стаматов

Снимка: Иван Хараланов

Снимка: Иван Хараланов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.