Home » Авторски страници

Ядрена авария в Русия

2017.11.21 Няма коментари
Spread the love

Федералната руска служба „Росгидромет“ съобщи за екстремално високо радиоактивно заразяване, започнало от Южен Урал, където се намира секретния завод „Маяк“ за производство за ядрени глави и преработка на ядрени отпадъци. От началото на октомври, освен Европа, е засегната и България, както съобщих и по-рано.

Коментар на Григор Лилов

На 5 октомври информирах за високи, наднормени равнища на радиоактивния изотоп рутений 106 в Европа. Посочих, че според предположенията източникът е някъде в Русия, около Урал. Заявих, че наличието на този изотоп предполага ядрен инцидент – авария на АЕЦ или завод за производство на ядрени бойни глави и преработка на ядрени отпадъци.

Естествено, никой не обърна внимание на съобщението ми: родните медии бяха онемели, родните власти – също, а редица коментиращи във Фейсбук подъбраза да го оплюят като фейк и русофобско.

Същото се случи и над месец по-късно, на 10 ноември, когато най-сетне първите съобщения за някаква радиоактивност пробиха в българските медии, под формата на омаловажаване или отричане на случилото се.

47 дни след моeто съобщение днес „Росгидромет“ – Федералната служба на Руската федерация за мониторинг на околната среда пусна следното съобщение:

„За аварийното, екстремално високо и високо заразяване на обкръжаващата среда на територията на Руската федерация в периода от 6 до 13 октомври 2017 г.“

ЛИНК с официалното съобщение на руския държавен орган (виж т.3).

И защо е написано, че е от 6 октомври – няма как научните центрове в Европа, които фиксираха рутения още в първите дни на октомври и от които взех новината, да са лъгали! Все пак в тази т. 3 се признава, че заразяването е почнало на 25 септември. И защо до 13 октомври, след като се признава, че заразяването продължава вече в почвата и реките!

Центърът е Челябинска област, където в Озерск се намира секретното производствено обединение „Маяк“ за производство на ядрени бойни глави и за преработка на радиоактивни отпадъци.

Официалната агенция на Русия – ТАСС също потвърди новината.

По моите данни, които изнесох на 10 ноември, най-високото замърсяване в Европа е било в Румъния. След като най-сетне тогава новината проби в медиите, родните власти и измерителни центрове ни успокоиха, че у нас нямало радиоктивност!

За съжаление и досега няма как достоверно да информирам за радиоактивното замърсяване в България – всички данни или са манипулирани, или укрити, включително и онези, докладвани на съответната Агенция на Европейската комисия.

Напомням, че съм единственият в света, който се ангажира да посочи и друга ядрена авария – през февруари в Белоярската АЕЦ, когато отново Европа беше замърсена.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.