Home » Авторски страници, политика

Русия гневна на България или за двуликия геополитически БГ Янус

2017.10.20 Няма коментари
Spread the love

Русия демонстрира гняв към България. Нямало дружба, казват от ведомството на Сергей Лавров. Но “дружбата” е далавери като тази с АЕЦ “Белене” или опитът да се заграби българската газопреносна система.

Коментар на Григор Лилов

След като Путин отказа визита у нас, няколко дни по-късно – на 18 октомври в 17:49 ч. руското Външно министерство публикува нещо като коментар, а по-скоро гневна декларация по адрес на България.

Раздразнението прозира в нея от всяка дума.

В коментара се казва следното:

„Съдържащите се там пасажи рязко противоречат с декларираните намерения на настоящия министерски кабинет на Бойко Борисов за развиване на отношения с Русия в търговско-икономическите, енергийните и културно-хуманитарните сфери. Забелязахме, че именно и благодарение на незначителния превес на гласовете на управляващата партия ГЕРБ, документът беше утвърден.”

Изразява се недоумение, че такъв “русофобски” документ е приет, въпреки че 116 български депутати са членове на групата за приятелство с Руската федерация.

По-натам следва откровена нападка: “Тогава откъде се взимат тези пасажи? Ако е по подсказване на западните партньори, те явно се опитват да всеят раздор в руско-българското многопланово взаимоизгодно сътрудничество.”

Има и една персонална нападка: “Между другото, председателят на дадената група Красимир Велчев гласува “за” приемането на доклада. Искаме да Ви питаме, г-н Велчев, Вие боите ли се от нас?”

———————-

Питането кой се бои от Русия на мен ми звучи многопластово – като откровена заплаха. То е недопустимо за дипломатически документ, който е посочил “многопланово взаимоизгодно сътрудничество”.

Аз лично мисля, че надали първопричината за такава реакция е одобреният от парламента ни “Доклад за националната сигурност”, както се анонсира от руското външно министерство. Все пак от 5 октомври, когато беше приет от депутатите, та до 18 октомври, изминаха почти две седмици време. Две седмици мълчание са много за дипломацията.

Персонализирането на нападките към ГЕРБ пък въобще не кореспондира с фактите, понеже редица други депутати гласуваха за доклада, а имаше и гербаджии, които не го подкрепиха.

Следователно поводът за този паднал като от небето коментар-декларация е онова, което се случва и става зад кулисите. А не са думите в някакъв си документ, предназначен единствено за пропагандни цели. (Целият доклад за национална сигурност е такова четиво.)

На този фон ще отбележа, че за пореден път в края на септември София беше домакин на голямо руско мероприятие с участието и под патронажа на официалните власти на федерацията – ІІІ Всемирного молодежного форума российских соотечественников. Без разрешението и одобрението на родното правителство това нямаше как да се случи.

Това е едната страна на монетата “България-Русия”. Другата, която според мен предизвика тази реакция, е планираното създаване на многонационални морски сили на НАТО, за което правителството и президентът са обещали съдействие и предоставяне на родна логистика.

В тази връзка ще цитирам теоретика на ЕврАзия: “Влизането на България в НАТО не е предателство, предателство е оставането.” Цитатът е от толкова близкия до Кремъл идеолог на това геополитичеко пространство Александър Дугин.
Покрай този цитат се сещам и за откровението на руския посланик в ЕС Чижов: “България е нашият троянски кон”.

Най-вероятно т. нар. “коментар” е закономерно следствие от двете едновременни политики на България: от двуликия й Янус – на проевропейскиатлантически анфас и прорускоевразийския профил на препускащ троянски кон, които все повече влизат в конфликт помежду си и скоро ще станат невъзможни за такова съжителство.

Именно затова текстът на ведомството на Сергей Лавров трябва да се чете като своебразно изпреварващо предупреждение на руското външно министерство (явно с одобрението на Кремъл), да бъде опазен на всяка цена този двулик геополитически български Янус.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.