Home » Авторски страници, българи зад граница

Погромът в Босилеградско – изложба в българския парламент

2017.10.10 Няма коментари
Spread the love

Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско – 15-16 май 1917 г.“ е поредното събитие, с което българският Културно-информационен център „Босилеград“ отбелязва 100-годишнината от едно престъпление срещу цивилното българско население в Босилеградско.

На 15 и 16 май 1917 г. сръбска паравоенна чета на Коста Милованович Печанац нахлува на територията на Царство България и два дни мародерства в Босилеград и околните села. Убити са 35 души, опожарени са 317 жилищни постройки, нанесените вреди са оценени на 1,7 милиона лева.

Фотодокументалната изложба, която ще бъде открита в София в сградата на Народното събрание, бе подредена и открито първо тази пролет в КИЦ “Босилеград”.

Автор на изложбата е историкът Ангел Джонев, който е автор и на книга със същото заглавие. Самата изложба е реализирана с финансовата подкрепа на един български емигрант в Швейцария, който пожела да остане анонимен. Изложбата представя снимки на изгорелия Босилеград, направени от известния български учен от Босилеград Йордан Захариев, съхранявани в Регионалният исторически музей в Кюстендил, архивни документи и снимки подредени по начин, който впечатляващо представя събитието.

Тази изложба бе открита и представена за първи път от вицепрезидентката на Р. България Илияна Йотова на 15 май т.г. в салона на КИЦ “Босилеград”.

Целта на отбелязването на 100-годишнината от Босилеградският погром, както и на тази изложба, е да се отбележи паметта на жертвите и да се преосмисли тежкото историческо наследство, което продължава да разделя и противопоставя българи и сърби.

Отбелязването на това събитие трябваше да бъде първата стъпка към национално помирение между българи и сърби, повече съпричастност към решаването на проблемите на българите в Западните покрайнини и част от пътя, който Р. Сърбия трябва да извърви към членството си в Европейския съюз.

За съжаление, съпротивата се оказа много по-силна, отколкото се очакваше. Кметът на Босилеград Владимир Захариев отказа да посрещне вицепрезидентката Йотова в Босилеград, отказа да разреши и поставянето на паметна плоча с имената на невинните жертви. По негова заповед бе отнета и „арестувана“ паметната плоча от страна на полицията, която родолюбиви българи бяха подготвили по повод стогодишнината.

Идеята да се представи тази изложба в Народното събрание след 100 години е свързана и с един закон, с който Българският парламент отпуска през 1917 г. сумата от 1 милион лева, с който българската държава се притична на помощ на озлочестените босилеградски семейства.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.