Home » Авторски страници, политика

Стоичков няма да е вече почетен консул в Испания

2017.10.10 Един коментар
Spread the love

Христо Стоичков с червено-жълт флаг на Каталуния на ръкава си.

Започна процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен (нещатен) консул на Република България в Кралство Испания със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон – съобщи пресцентърът на МВнР. Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. “През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано, поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания, заради последните му публични изяви” – се казва още в прессъобщението на МВнР.

Според информация, публикувана в сайта Cloubz.bg, който цитират дипломатически източници, стъпката за освобождаването на Христо Стоичков е по инициатива на Външното министерство, понеже не е постъпвала нота от Испания с искане Стоичков да бъде освободен от длъжност.

Ще припомним, че Христо Стоичков подкрепи непризнатия от централното правителство в Испания референдум за независимост от Каталуния и се замеси в скандал, свързан с вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария. 

“…Не можеш да пращаш полиция да бие невинни хора, трябва да си подаде оставката. Обръщам се към цялото правителство на Испания – вие сте пълен срам! Затова ще бъдете там, където трябва да бъдете – отделени от света. Нося флага на Каталуния, да. Излязох с този флаг за независимост още на финала на “Уембли” през 1992 г. Тогава дори не знаех какво означава това. Сигурен съм, че това, което трябва да се случи, ще се случи. Но не това е начинът.”

“Хората отидоха да гласуват. Те имаха право на това, без значение дали референдумът ще бъде зачетен или не. Няма извинение за това да заповядаш да бъдат бити мъже, жени, деца, баби… Европейският съюз трябва да се произнесе за случилото се в Каталуния” заяви Христо Стичков във връзка с референдума, осуетен с насилие.

.

One Comment »

  • Mimi said:

    Заслужиси го с глупостите който наговори,цялата българска общност кажи речи който пребиваваме на територията на Кралство Испания сме възмутени.Какъв Каталанец си ти,за коя кауза се бориш!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.