Home » Авторски страници, политика

Триум на Путин: Саудитският крал – в Москва

2017.10.05 Няма коментари
Spread the love

Тайната доскоро връзка Кремъл-Рияд роди още навремето Българско-саудитския съвет и го направи много влиятелен фактор в родната политика

Коментар на Григор Лилов

Делегация от над хиляда души, за нея е ангажиран целият хотел “Риц” в Москва, ще има специална “Седмица на саудитската култура”, ще се подписват договори за милиарди, сред които и за оръжие.

Информацията ми от 30 май, че саудитският крал ще посети есента в официална визита Москва и ще се ласкаят с Путин, се сбъдна, като и тази от август, че визитата ще е в първата десетдневка на октомври. 

(За първи път прогнозирах тази официална визита в началото на миналата година – на 19 февруари 2016 г. (пост „2. КУПИХА ЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ПРОДАДОХА ЛИ БЪЛГАРИЯ?” – част втора), макар че никой по света въобще не го считаше за възможно.)

Снощи крал Салман бен Абдел Азиз ал Сауд пристигна в Москва. Малък, но много съществен детайл – на летище Внуково го посрещна вицепремиерът Рогозин, който е един от отговарящите за силовите структури и ръководи военно-промишления комплекс в Русия.

Външният министър Лавров нарече посещението “епохално събитие”. И то наистина е такова в световната геополитика.

Газ и нефт, и сътрудничество на Русия с ОПЕК, ситуацията в Близкия и Среден Изток и доставки на руско оръжие за 3 млрд. долара за Рияд (включително ракети C-400) ще са част от темите на разговорите между Путин и краля.

И още новини – една от големите руски финансови структури Российский фонд прямых инвестиций (РФПИ) най-вероятно ще подпише три споразумения за създаването на нови фондове заедно със Суверенния фонд на Саудитска Арабия (PIF с активи за 183 млрд. долара). Руската държава (плюс руски енергийни компании, които ще се включат) с петролната Saudi Aramco ще създадат инвестиционен фонд с капитал 1 млрд. долара.

Ще се подпише споразумение за руско-саудитска платформа за инвестиции във високите технологии, в която шейфовете ще вложат 1 млрпд. на първо време, а руснаците – кадри и знания.

На саудитците се предлагат дялове в руската интернет-търсачка Яндекс и в руския голям “Обединен транспортен концесионен холдинг”. Те ще построят и пуснат първата платена магистрала в Москва.

И т.н., и т.н. Обсъждат се между 25 и 30 проекта.

—————————–

Саудитско-руската енергийна връзка е част от по-голяма връзка на взаимните интереси – анализира Теодор Карашник, старши съветник в базираната във Вашингтон Нефтена аналитична агенция. И нервно допълва, че Русия работи за тази връзка “под носа на Америка” в продължение на десетилетие. (бел.а.: връзката беше създадена още при Горбачов, във връзка с изтеглянето на руснаците от Афганистан, а в мои статии и коментари аз я анализирам от 2002 г.)

Няма съмнение, че Саудитска Арабия силно цени отношенията си с Русия и ги възприема като многоизмерни по своята същност – е мнението на Фахад Назер, саудитски държавен съветник.

И аз мисля така – многоизмерни са, включително засегнаха и засягат дори и такава незабележима величина на този фон като България.

Ще напомня, че не само много съм писал и анализирал в постове, коментари, в една моя книга (“Дуел”), говорил и показвал (в предаването ми по телевизията), но ме и съдиха по Наказателния кодекс заради това, с инициативата на член на много влиятелния у нас Българо-саудитски съвет, създаден от Георги Първанов, с дебели проруски олигархични родни присъствия в него.

И тайно ухажван – без изключения, от всички родни партии, едър роден капитал и правителства. Ухажван дотам, че за малко не ни натрапи и един премиер, на което попречих с всички мои сили (пак ще напомня, че в случая ставаше дума за премиерка – съпругата на енергийния магнат Богомил Манчев). И въпреки усилията ми, изигра роля при назначаването, вярно, само за броени дни, на един олигарх (Пеевски) като шеф на ДАНС.

Eдна бележка по този повод: родната върхушка от идиоти (заслепена от очаквания дъжд от милиарди долари), дори не подозираше, че това щеше да ни е обърнало сега във втора Сирия, което беше и глобалната цел на онези две “мероприятия”.

За мен има руско-сунитско-саудитска ос, въпреки войната в Сирия и дружбата на Кремъл с Иран (една моя прогноза – щом окончателно Москва закрепи Башар Асад, дружбата ще се превърне в дива вражда – запомнете я!)

На тази ос е вързан и Ердоган, както многократно съм сочил още тогава, когато звучеше като пълна фантазия и безумни бълнувания и никой дори не предполагаше, че ще се стигне до съюз на Анкара с Путин.

В момента Путин разговаря с краля. Такъв разговор след обяда ще има и в по-късния следобяд, вероятно и вечерта.

За мен Саудитска Арабия, така да се каже, хеджира риска в геополитиката – вече официално, освен неофициално, стопля силно отношенията си с Русия като противовес на тези със САЩ.

Ще си позволя да прогнозирам, че нищо чудно ако шейховете същевременно да се превърнат и в тайна пътечка, по която ще започне съвсем дискретно да се опипва урегулиране на някои от тежките противоречия между Белия дом и Кремъл, между Конгреса и Думата.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.