Home » Авторски страници, българи зад граница

Започна XIII световна среща на българските медии

2017.10.05 Няма коментари
Spread the love

Генералният директор на БТА Максим Минчев говори на откриването на срещата

В молдовската столица Кишинев се откри XIII Световна среща на българските медии. Срещата в Молдова събра представители на над 35 български медии от Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Испания, Унгария, Чехия, Гърция, Кипър, САЩ, Канада, Ватикана, Холандия, Израел, както и колеги от медиите в България. 

Нуждаем се от медии, които да овластяват гражданите и да контролират овластените – заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на XIII медийна среща. Вие сте център на българщината и живата връзка между сънародниците ни и с Родината. Няма кой по-добре от вас да задава обществената дискусия – нито политици, нито институции – каза още тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Амбицията на нашия президентски екип е реална политика за българите в чужбина. Която не бива да бъде за българите в чужбина, а заедно с българите в чужбина – заяви Илияна Йотова. И допълни, че подкрепя необходимостта от институционално представителство на българските общности зад граница. Йотова увери, че проектът за Обществените съвети към посолства и консулства не е погребан и тепърва ще се развива, като президентският екип имал ясен ангажимент към него.

Българският език е един от официалните езици на ЕС. Много ще разчитам на Вашата помощ да се съберат подписите за петицията на АБУЧ в Европарламента, за признаване на нашия език за матуритетен, което ще повиши интереса към него и у младите ни сънародници в Европа.

Президентът на Молдова Игор Додон, който бе един от официалните гости на откриването, благодари на организаторите за избирането на неговата страна за домакин на събитието. Това е една прекрасна инициатива, не знам да има друга държава, която да е провеждала подобен форум тук – заяви Додон. Молдова е страна, в която съжителстват мирно много общности и това е едно богатство за нас. Важно е те да се чувстват у дома си. След изброите догодина ще осигурим представителство в парламента на всички общности, а българите в Молдова за първи път пряко ще изберат своя кандидат – обеща молдовският президент.

Гости на форума, участвали в неговото откриване, бяха и писателят Антон Дончев, както и игуменът на Троянския манастир епископ Сионий.

С кратка художествена програма се включиха и ученици от българския лицец “Васил Левски” в Кишинев.

Откриването на XIII медийна среща бе съпътствано и с фотоизложба на БТА, подредена под надслова “Родени свободни”.

Изложбата съдържа 29 табла, на която са показани страници от революционни български вестници и списания от времето на Възраждането и борбите за национално освобождение. Като вестниците на Любен Каравелов – “Свобода” и “Независимост”, на Христо Ботев – “Дума на българските емигранти”, “Будилник” и “Знаме”, на Георги С. Раковски – “Бранител” и “Бъдущност”, и вестникът на Стефан Стамболов “Нова България”. Изложбата съдържа и карикатури от онези времена.

Програмата на конференцията може да се види ТУК

.

Снимки и видео:

Петър Стаматов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.