Home » Авторски страници, българи зад граница

Българско училище “Дунав” в Деня на езиците в Линц

2017.10.05 Няма коментари
Spread the love

На 30 септември 2017 г. Българско училище “Дунав” в Линц отвори широко вратите си за австрийската общественост. Повод за събитието бе Денят на езиците, организиран от Бюрото по интеграция в Линц.

След кратки приветствени думи от страна на училищния ръководител Дарина Тонкова, деца от училището с вълнение започнаха да рецитират незабравими детски стихотворения на немски и български език, и пожънаха бурни овации.

Въоръжени с много настроение, деца и възрастни се впуснаха заедно в едно невероятно пътешествие из България. Учители, ученици, както и представители на Родителския актив, бяха подготвили старателно различни кътове по интереси, на които посетителите имаха възможност да се докоснат до богатството на българското слово и да направят разходка из дебрите на красивата ни родина.

Посетителите имаха възможност да се докоснат до книжки, писани и рисувани от ученици от БУ “Дунав”. Учителката на 2-ри и 3-ти клас Катя Илиева представи на децата и техните родители двуезичните “Tрите пеперуди”, “Рибата със златната брада”, “Приказки от България за деца от Австрия” и Историята на ягодка”, създадени от учители и ученици на училището специално за нуждите на българските деца, живеещи в немскоговоряща среда.

Библиотеката на училището също бе представена с едни от най- хубавите книжки, представящи историята и географията на България.

Докато по-големите ученици разлистваха страниците на книгите, по-мъничките имаха възможност да се впуснат в страната на игрите, като поиграят на образователни игри. За всички посетители бе особено привлекателна секцията, организирана от учителката на предучилищна група и 1-ви клас Десислава Стоянова. При нея децата имаха възможността да апликират знамената на Австрия и България върху специално направени за целта карти.

България бе представена и чрез мултимедийна презентация на български и немски език. Филмът “Това е България”, предоставен на училището от МОН, задържа доста от пристъстващите пред екрана. В съседство учителката по музика Кристина Рот разучаваше с децата мелодични детски песнички. Родителският актив от своя страна представи кулинарната България с прекрасна маса, отрупана в вкуснотии от нашата национална кухня.

Всички присъстващи гости, носещи България в сърцата си, си тръгнаха изпълнени с гордост и самочувствието на народ с вековна история. А на австрийските ни приятели показахме, че “и ний сме дали нещо на света”.

Дарина Тонкова,

училищен ръководител

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.