Home » Авторски страници, българи зад граница

Творческа среща с акад. Денева в БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Лайден

2017.10.30 Няма коментари
Spread the love

На 28 октомври, в навечерието на един от най-сакралните български празници – Денят на народните будители, в българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия, се проведе творческа среща с академик Иванка Денева. В нея взеха участие деца, учители и родители. Иванка Денева не за първи път гостува на нашето училище.

Директорът на училището, г-жа Ариета Семерджиева, представи творчески портрет на д-р Иванка Денева. Г-жа Семерджиева благодари за повторното й гостуване и подчерта, че за 7 години и авторката, и училището са изминали дълг път – д-р Денева е избрана за академик, а училището продължава да бъде притегателен център на българската общност в Нидерландия.

Иванка Денева е писател, драматург и литературен критик. Завършила „Българска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Член на Съюза на учените в България и на Съюза на българските писатели. Защитава дисертационен труд и получава научната степен „доктор”. През 2015 г. Българската академия на науките и изкуствата присъжда на д-р Иванка Денева званието „академик” „за приноси в изкуството, науката и влиянието в обществото”.

Творческите интереси на д-р Иванка Денева са в сферата на романа и разказа, на театралната и литературната критика. Автор е на повест, романите „Жарава” „Кръстопъти и ветрове” и „Енигмата на времето“, поетична антология „Светлик на душата”, сборник с новели и разкази, пиеси, публицистика и електронна книга; на рецензии, научни доклади и изследвания за приносите в обществения живот и националните борби на българските възрожденци; за „театъра на прехода” и за ролята на литературното развитие в образованието. Писателката е удостоена с редица почетни номинации и награди. Нейни творби са публикувани в Англия, Германия, страни от Латинска Америка, Италия, САЩ, Турция, Испания, Непал и др. Романът „Жарава”, поетичната антология „Светлик на душата” и сборникът с новели и разкази „Този корав залък – Живот” се нареждат в класациите на едни от най-четените български творби през последните години.

Творческата среща започна с рецитал на поетесата в изпълнение на стихотворенията „Родина”, „Завръщане” и „Човекът говори с тишината” като част от поетичния триптих „България на дедите и децата ни”. В тях присъстващите откриха философското отношение на автора към участта на човека, към света и времето и усетиха българския дух, който ни крепи през вековете.

Литературното четене продължи с откъс от драмата „Паметта на времето”. Публикуваният през 2016 г. от издателство „Български писател” сборник на писателката „Енигмата на времето“ включва десет пиеси: „Паметта на времето”, „Копнения”, „Покруса”, „Пансион на края на света”, „Отвъд чертата”, „Аутопсия на мъката”, „Владан и Баша”, „Противостояния”, „Гледецът на Бога” и „Покаяние”.

В края на срещата писателката отговори на въпросите на присъстващите и пожела творческото начало да движи поривите на младите хора във всяка дейност от живота им.

 

Ева Ахмедова,

БУ „Св. св. Кирил и Методий“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.