Home » Авторски страници, българи зад граница

Захариева и Галбур откриват утре българското консулство в Тараклия

2017.10.30 Няма коментари
Spread the love

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на двудневно посещение в Република Молдова на 30 и 31 октомври, съобщи пресцентърът на МВнР. В Кишинев Екатерина Захариева ще се срещне със вицепремиера и министър на външните работи и европейската интеграция Андрей Галбур. На 31 октомври двамата вицепремиери ще открият заедно новото българско консулство в град Тараклия. Захариева и Галбур се договориха за това на среща в Мауербах, Австрия, през месец юли т.г.

Българското консулство в Тараклия. Снимки: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на двудневно посещение в Република Молдова на 30 и 31 октомври, съобщи пресцентърът на МВнР. В Кишинев Екатерина Захариева ще се срещне със вицепремиера и министър на външните работи и европейската интеграция Андрей Галбур. На 31 октомври двамата вицепремиери ще открият заедно новото българско консулство в град Тараклия. Захариева и Галбур се договориха за това на среща в Мауербах, Австрия, през месец юли т.г.

На 24 март 2017 г. българското правителство взе решение за откриване на консулство в град Тараклия с консулски окръг, обхващащ територията на Южна Молдова – районите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарабяска и Автономното териториално образувание Гагаузия.

Изборът на мястото на новото българско консулство не е случаен. В Молдова живее една от най-големите български исторически общности в чужбина. От около 65 000 етнически българи в страната, 57% живеят в Южна Молдова. Тараклийският район е обособен като български национално-културен център от 1995 г., а град Тараклия – „столицата“ на българския център в Молдова, е населен предимно с етнически българи. Тук се намира и единственият български университет зад граница – Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак” (ТДУ). Ежегодно България приема молдовски граждани от българска народност за обучение в български ВУЗ по ПМС № 103/1993 г. За учебната 2016/2017 г. бяха приети за обучение 104 студенти от Молдова, от които 27 по магистърски програми, трима специализанти и шестима докторанти.

До момента консулското обслужване се извършваше единствено от българското посолство в град Кишинев. С откриването на консулство в град Тараклия ще отпадне необходимостта нашите сънародници от Южна Молдова да пътуват до консулската служба в столицата на Молдова и да отделят сериозен времеви и финансов ресурс с цел получаване на необходими консулски услуги. Освен ускоряване на административните процедури, българското представителство в Тараклия ще допринесе и за активизиране на двустранните връзки с този регион в областта на културата, икономиката и инвестициите. Грижата за нашите сънародници в чужбина е една от основните задачи на Министерството на външните работи и на българското правителство.

По време на визитата си в Молдова вицепремиерите Екатерина Захариева и Андрей Галбур ще обсъдят и предстоящото за страната ни председателство на Съвета на ЕС. Сред акцентите в разговорите на първите дипломати на България и Молдова ще бъдат както приоритетите в българската програма за първите шест месеца на 2018 г., така и въпроси от областта на двустранното сътрудничество.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.