Home » Авторски страници, българи зад граница

Българският генерален консул Иван Анчев на посещение в Синсинати

2017.10.26 Няма коментари
Spread the love

В периода 21-23 октомври 2017 г. генералният консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев беше на посещение в Синсинати (Охайо).

Посещението имаше за цел провеждане на срещи с българската общност в града, посещение на българското неделно училище „Родолюбие” и среща с представители на местната власт. Акцент на посещението беше поетична вечер в Университета на Синсинати, организирана от Българската асоциация в Синсинати, по време на която беше представен превод на стихосбирката „Поетът от стъкло” на известния колумбийски поет Армандо Ромеро. Преводът е направен от Ирен Иванчева, преподавател в Университета на Синсинати, и Кирил Мерджански.

По време на срещата с българската общност беше представена дейността на ГК – Чикаго през последната година, както и бяха обсъдени възможни съвместни проекти (между Генералното консулство и общността) през 2018 г. Беше решено на 4 март 2018 г. да се проведе вече превърналият се в традиционен „Фестивал на мартеницата”.

От името на клуб Ротаракт – София генералният консул дари книги и учебни помагала по българска история на училище „Родолюбие” (Синсинати) и „Св. св. Кирил и Методий” (Кълъмбъс), както и портрети на бележити българи, получени от Държавната агенция за българите в чужбина при МС (ДАБЧ – МС).

На 23 октомври 2017 г. генералният консул Иван Анчев се срещна със зам.-кмета на Синсинати Дейвид Ман. По време на срещата г-н Анчев представи българската общност в града, както и изрази желание за по-задълбоченото й включване в различни форми на многостранен диалог с местната власт. Беше договорено в началото на 2018 г. да бъде открита българска секция в Централната библиотека на Синсинати.

Припомняме, че откриването на български секции в американски обществени библиотеки е сред приоритетите на Генералното консулство в Чикаго, което има район на отговорност Средния Запад на САЩ.

Генералното консулство в Чикаго изказва специална благодарност на г-жа Димитринка Испиридонова-Партридж и всички останали сънародници в Синсинати за блестящата организация на всички събития в рамките на посещението!

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.