Home » Авторски страници, политика

България приветства гласувания в Албания Закон за защита на националните малцинства

2017.10.14 2 коментара
Spread the love

Албанският парламент

Министърът на външните работи Екатерина Захариева приветства гласувания в парламента на Р. Албания Закон за защита на националните малцинства, с който правно се регламентира статута на албанските граждани с българско самосъзнание и признаването им като малцинство – съобщи пресцентърът на Външно министерство. По този начин се гарантира тяхното право да опазват и развиват своята езикова и културна идентичност и историческо наследство на цялата територия на Р. Албания.

„Съществуването на българско малцинство в Албания е исторически факт. Официалното му признаване от албанската държава е знак за политическа зрялост и европейски подход на държавническо мислене. Този акт е потвърждение на отличните ни двустранни отношения и отваря нови възможности за сътрудничество“ – заяви министър Захариева. Тя подчерта, че с решението на албанския парламент страната още веднъж показва готовността и волята си за реформи. Принципната позиция на България е, че гарантирането и създаването на условия за упражняване на правата на малцинствата е един от ключовите показатели за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС.

Решението на парламента в Албания е потвърждение и на уверенията и поетите ангажименти на най-високо ниво от албанска страна през последните месеци. Въпросът за официалното признаване на българското малцинство в Албания беше повдигнат в телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с албанския премиер Еди Рама на 28 септември, както и от страна на министър Захариева по време на срещата й с президента Илир Мета в Тирана в края на месец юли, и при последната й среща с албанския й колега Дитмир Бушати преди седмица в Солун – се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

2 коментара »

 • Възрожденеца said:

  Много добре че сме се загрижили за нашите сънародници в Албания, в деиствителност те бяхя най забравените, но това никак не ознзчаеа сега да оставим в забрава останалите наши сънародници от останалата близка чужбина в цялостна забрава. Имам предвид за многоистрадалите наши сънародници от Егейска и Вардарска Македония, Источна и Западна Тракия, Северна Добриджа, Западнире Покрайнини, Банатските Българи за който нашия голям „патриотар и историк“ Божидар Димитров сега твърди че са били „чисти сърби“, че ние българите не сме претърпели никакви национални катастрофи и прочие глупости от устата на един наш образован и вещ „историк“. Съшо така разбирасе да не забравяме украйнските, молдовските, кримските и останалите милиони българи по целия свят.
  Разберете хора над нашия трудолюбив народ в продължение на век и половина е извършен нечуван класически ГЕНОЦИД, многократно по голям от еврейския и арменския взети заедно, неслучайно не отдавна по Солунската телевизия големия гръцки ломпозитор Стаматис Краунакис е заявил, цитирам: „В Северна Гърция говорят гръцки от 100 години. Преди това са говорели български. В районите над град Ламия не разбират гръцки“, коментира той. Растоянието между Атина и Ламия е околу 200 Км, питам се какво е станало с българите на север от от град Ламия???. Същите тези трагични методи на геноцид са извършени и от Сърбоя, Турция, Румъния и даже от Русия с „фабрикуването“на болното отроче на македонизма, последствие за което са избити хиляди и отродени милиони българи.
  БЪЛГАРИНО СЪБУДИСЕ!!!

 • Mariana said:

  Линкове към някои публикации в това издание за забравените българи в Гърция /не за новата емиграция там, а за българите коренни жители/:

  Паметници на насилниците над българите в Северозападна Гърция
  https://www.eurochicago.com/2015/11/iztritata-balgarska-pamet/

  Неизвестни страници от недалечното минало на българите в Гърция
  https://www.eurochicago.com/2015/11/neizvestni-stranitsi/

  „Родена във въздуха“ – документален филм за репресиите над българите в Северна Гърция
  https://www.eurochicago.com/2015/11/rodena-vav-vazduha/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.