Home » Авторски страници, българи зад граница

АБУЧ подкрепя номинацията на БПЦ за Нобел за мир

2017.10.10 Няма коментари
Spread the love

Както вече съобщихме (вж. тук), Българската православна църква бе номинирана за Нобелова награда за мир, за спасяването на 48 хиляди български евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Във връзка с тази номицаия, Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина излезе със специално обръщение, което е публикувано по-долу.

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир, за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари, по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Снех, професора по право от университета в Хайфа – Моше Кешет и адвокат Моше Алони, и е подкрепена от подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.

Това е втора номинация за Българската православна църква за Нобелова награда за мир. Тя бе номинирана през 2013 година, по повод 70-та годишнина от спасяването на българските евреи. Предложението тогава бе внесено от Лъчезар Тошев – заместник-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ.

В подкрепа на тази номиния, Асоциация на българските училища в чужбина (АБУЧ) осъществи пътуване по историчестическите места в Израел и среща в българското ни училище в Тел Авив, което носи името “Патриарх Кирил”, допринесъл лично в спасяването на българските евреи в качеството си на Пловдивски митрополит и член на Синода по онова време.

С това пътуване беше поставено и началото на честванията по случай 10-годишния юбилей на АБУЧ. По-късно, през месец юни, на среща с Негово Светейшество патриарх Неофит, делегация на Асоциацията поиска личното му съдействие по два въпроса: възстановяване на българския параклис на Божи гроб, съществувал по време на Първото българско царство, и поставянето на паметна плоча на килията на Св. Паисий Хилендарски в Хилендарския манастир.

Според нас достойно е всички да подкрепим тази номинация, знаейки, че БПЦ има не само заслуга за спасяването на българските евреи, но и на българите и България по време на петвековно османско иго. По време на Възраждането църквата е била рамо до рамо с образованието и така са се съхранили вярата, езикът, народът ни.

Обединението ни в подкрепа на тази номинация ще донесе престиж на България.

Линк към сайта на проф. Лиора Аса от Израел, от който всеки може да изпрати автоматично петиция директно до Нобеловият комитет в Осло – ТУК

Кои ще станат тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир ще стане ясно през месец октомври.

 

Управителен съвет на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.