Home » Авторски страници

Сдружение “Благодарност”: Доклад за номинацията на БПЦ за Нобел за мир

2017.09.26 Няма коментари
Spread the love

Подета е инициатива за номинирането на Българската православна църква за Нобелова награда за мир, за ролята й в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Държавната агенция за българите в чужбина подкрепя тази инициатива. От ДАБЧ изпратиха за разпространение доклад-презентация във връзка с номинацията на БПЦ за Нобелова награда, който е изготвен от Сдружение “Благодарност”. Проф. Лиола Аса от Израел ще изпрати петицията до Нобеловия комитет в Осло.

Петицията може да бъде подкрепена  ТУК.

Следва съдържанието на презентацията, изготвена от сдружение “Благодарност”.

.

Сдружение: “הכרת תודה – Gratitude – Благодарност”

.

Желая да благодаря сърдечно на Организаторите на конференция “Традиционни религиозни светогледи и ценностите на XXI век” и специално на РОССОТРУДНИЧЕСТВО и на проф. дфн. Стефан Пенов-Салтиел за възможността да представя това кратко съобщение.

Този кратък доклад е информация за Номинирането на Българската Православна Църква за Нобеловата Премия за Мир за 2017 г. и за обществената подкрепа на тази кауза.

Съдържание

1. Номинирането на БПЦ за нейния голям принос за спасяването на Българските Евреи през 1943 г.
2. Писма за номинирането до Нобеловия Комитет в Осло
3. България и Премията Нобел
4. Създаване на сдружение “Благодарност” за подкрепа на инициативата
5. Мероприятия в България и в чужбина във връзка с номинирането
6. Научни изследвания във връзка с Номинирането на БПЦ и с честването през 2018 година на 75-та годишнина от спасяването на Българските Евреи.

1. Номинирането на БПЦ за нейния голям принос за спасяването на Българските Евреи през 1943 г.

Архивите, а и задълбочените научни изследвания доказват, че БПЦ е един от най-важните фактори за Спасяването на Евреите на Българска територия от депортиране в лагерите на смъртта през 1943 г.

Израз на признателността на Българските Евреи е основната инициатива за номинирането на БПЦ за Нобеловата Премия за Мир от Комитета за приятелство между израелските и българските адвокати в едно адвокатско бюро в Тел Авив, ръководена от адвокат Моше Алони, и силно подкрепена от бившия израелски министър и член на Парламента, ген. д-р Ефраим Сне. Номинацията са прави по лична инициатива на адвокат Моше Алони.

Писмото за номинаране на БПЦ е изпратено в Осло на 03.01.2017 г.

2. Писмо за номинирането, 03.01.2017 г.

Най-важният писмен документ, на който се базира Израелския комитет за номинирането на БПЦ, е известният протокол от Заседанието на Светия Синод от 01.11.1943 г., с който БПЦ показва безрезервната си подкрепа на Българското Еврейство като неделима част от българското общество.

3. България и Премията Нобел

За пръв и единствен път досега от България се номинира българин за Нобеловата Премия за Литература през 1911 г. Това е поетът Пенчо Славейков, номиниран от главния равин на България, д-р Мордехай Еренпрайс.

Единственият Нобелист, роден в България, е писателят Елиас Канети през 1981 г., но премията получава като поданик на Великобритания.

Настоящото номиниране на БПЦ се прави от Израел, но ние тук, в България, работим интензивно за подкрепа на тази инициатива. При евентуално присъждане на премията, тя ще бъде изцяло за България, което за нас е много важно.

Освен това се касае за номиниране не на личност, а на една Институция за Нобеловата Премия за Мир.

4. Създаване на сдружение “Благодарност” за подкрепа на инициативата

В България, през май 2017 г., се учреди сдружение “Благодарност” за координиране на действията за подкрепа на инициативита за Нобеловата Премия.

Логото на Сдружението е думата „Благодарност“ на три езика, Български, Английски и Иврит:

“הכרת תודה – Gratitude – Благодарност”

което е израз на дълбоката благодарност на българските евреи от Израел, България и целия свят за смелостта и хуманността, проявени от БПЦ през периода 1941-1944 години.

В “Благодарност” членуват видни учени, публицисти, юристи и дипломати. Вратите на сдружението са широко отворени за нови членове и съмишленици.

Сдружението получи от израелска страна и писмено съгласие да бъде пълен партньор на Израелския комитет за Номинирането на БПЦ.

В рамките на тази конференция, на 26 май 2017 г. участниците посетиха Бачковския манастир “Успение Богородично”, където се поклониха пред гробовете на Митрополитите Кирил и Стефан, спасители на българските евреи.

Мероприятия по подкрепа на инициативата се провеждат и в Европейските страни. В Испания, в гр. Сеговия през април 2017 г., по инициатива на посланик Иван Кондов, бе открита изложба за спасяването на българските евреи, на която също бе изнесен доклад от д-р Марсел Израел. Освен това, по Националната испанска телевизия, канал 2, на 16.07.2017 г. ще се излъчи (вече се е излъчило – б.р.) предаване с посланик Иван Кондов и д-р Марсел Израел по повод Номинирането на БПЦ за Нобеловата Премия за Мир, 2017.

Подготвят се и мероприятия за подкрепа на инициативата и в други европейски страни, както и в САЩ и Южна Америка.

За по-широка международна подкрепа проф. Лиора Асá, от Университета в Хайфа, дъщеря на равина Хаим Аса от Бургас, е създала интернет-страница за събиране на подписи-петиции и автоматично изпращане в Нобеловия комитет в Осло.

6. Научни изследвания във връзка с Номинирането на БПЦ и с честването през 2018 година на 75-та годишнина от спасяването на Българските Евреи

В заключение можем да подчертаем, че в този период на подкрепа на инициативата за Нобеловата Премия на БПЦ, а също и предстоящото честване през 2018 г. на 75 години от спасяването на Българските Евреи, се работи усилено и се създават научни трудове, хвърлящи нова светлина върху Българската историята през 1941-1944 и ролята на Гражданското общество, и по-специално на БПЦ, за спасяването на Българските Евреи от сигурна смърт в нацистките лагери.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.