Home » Избрано

Сигнал до прокуратурите на България и Русия за корупционни практики, свързани с “Южен пoток”

2017.09.19 Няма коментари
Spread the love

Антикорупционен фонд ще изисква детайлна проверка на руските граждани Бабаков и Воробьов и посещенията им в България

Днес, 19 септември 2017 г. Антикорупционният фонд изпрати до прокуратурите на Република България и Руската федерация сигнал с искане за проверка на информация, изнесена в български и американски медии, както и от получен до фонда сигнал с искане за проверка на:

(1) Публикуваната на 30 декември 2014 година в американския вестник “Ню Йорк Таймс” статия, посветена на българо-руските отношения с основен акцент на проекта “Южен поток”.

В статията е описано конкретно събитие, представляващо среща между руския депутат и специален пратеник на президента на РФ Александър Бабаков и български заместник министър, повдигаща въпроси и сериозни съмнения за корупционни практики, които поставяме на вниманието двете институции за извършване на проверка и установяване дали е налице извършено престъпление.

(2) Информация относно посещения на Александър Бабаков в Република България в нарушение на наложените му санкции през ноември 2014 г. Александър Бабаков и неговият сътрудник Александър Воробьов са в списъка на ЕС и САЩ за забрана на влизане и запор на активи, известен като списък със санкции срещу висши лица. Допълнително, налице са и публикации във френската преса, в която са отразени данни относно финансиране на френски политически субекти със заем от руски банки, в които е замесено името на Бабаков.

Считаме, че следва да бъде извършена проверка:

– кога и на какво основание Александър Бабаков е посещавал Република България;

– какви срещи е организирал и дали на срещите не е присъствал и неговият сътрудник Александър Воробьов;

– осъществявали ли са те самостоятелни срещи с български лица от високите етажи на властта;

– с кои лица са били извършвани срещите, заемали ли са тези лица висши длъжности и дали на тези срещи не са били отправяни корупционни предложения или извършвани корупционни сделки, включително и във връзка с проекта „Южен поток“.

Освен извършване на проверка по изложените данни за установяване дали са налице извършени корупционни престъпления, очакваме българската прокуратура да провери и дали Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е събрала информация, и в случай, че такива са били извършени, да повдигне съответните обвинения до осъждане на виновните лица.

 

Източник: Антикорупционен фонд

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.