Home » Авторски страници

В София ще се проведе международна конференция „Тероризъм и електронни медии“

2017.09.25 Няма коментари
Spread the love

Международната академия по телевизия и радио (IATR)* ще проведе в София 13-та поред международна конференция на тема „Тероризъм и електронните медии“. Конференцията се подкрепя от Федералната агенция за пресата и комуникациите на Русия. Събитието ще се състои от 26 до 29 септември в хотел „Маринела“ в българската столица. Официалното откриване е на 27 септември, от 10 часа местно време, в конферентната зала на хотела.

Основната цел на конференцията според организаторите й е да привлече вниманието на национални медии, държавни и неправителствени организации към проблемите на борбата с тероризма чрез електронните медии, което се превръща във все по-съществен проблем в света, в който живеем.

Конференцията ще бъде открита от Леонид Млечин, председател на борда на IATR и директор на отдел „Публицистика” в обществената телевизия на Русия, и Владимир Козлов – зам.-директор на руската Федерална агенция за пресата и масови комуникации. Очаква се и българският вицепремиер Красимир Каракачанов да се включи в откриването на конференцията.

На конференцията ще присъстват екпрезидентът на Хърватия Стипе Месич (2000-2010 г.); Дорит Голендер, бивш израелски посланик в Русия (2010-2015 г.) и вицепрезидент на фондация „Genesis“; българският главен прокурор Сотир Цацаров; журналистите и депутати в българския парламент Елена Йончева и Тома Томов; Румен Петков, председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество; Веролюб Арсич, зам.-председател на сръбския парламент; Галина Сидорова, съосновател на Асоциацията на разследващите журналисти; Юрий Кобаладзе, зам.-декан на Факултета по международна журналистика в Университета МГИМО (Русия). На конференцията ще присъстват и представители на министерствата на външните работи на Русия, Китай, Иран и Сърбия, както и представители на обществени и журналистически организации в България.

Тази година, според организаторите, броят на участниците в конференцията е значителен, на нея ще присъстват и представители на руски и международни електронни медии, на дипломатически мисии, както и представители на агенциите за сигурност. На конференцията ще присъстват 80 журналисти и национални експерти от повече от двайсет държави и представители на международни организации ООН, ОССЕ, ЮНЕСКО и ОСТС.

Някои от важните теми, които ще бъдат обсъдени на конференцията, са:

  • Ролята на медиите в огласяването на терористични атаки в Европа, Близкия Изток и войната в Сирия;
  • Предотвратяване на тероризма в информационното пространство и доброволни „правила за поведение“ за електронните медии;
  • Гражданските общества и електронните медии: как да се противопоставят на хероизацията на тероризма и терористите;
  • Кибертероризмът и информационни войни: нова мащабна заплаха за националната и международната сигурност.

Програмата на конференцията включва пленарни сесии, кръгли маси, прожекции на документални филми и телевизионни програми.

Генерален патрньор на конференцията по информационна безапосност е „Лаборатория Касперски“.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

* Международната академия за телевизия и радио (International Academy of Television and Radio /IATR/) е създадена през 2002 г. с участието на представители на електронни средства за масова информация от Азербейджан, Армения, Белорусия, Грузия, Канада, Литва, Росия, САЩ, Финландия, Таджикистан и Швейцария. Първата конференция на тема „Тероризъм и елекронните медии“, организирана от тази академия, се провежда през 2005 г. в Геленджик, Русия. Следващите седем конференции се провеждат в Кипър. През 2013 г. конференцията се провежда в Будва, Черна Гора; през 2014 г. – в Баден, Австрия; през 2015 г. – в Дагомис, Русия.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.