Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща на президента Радев с децата от училище “Света София”

2017.09.25 Няма коментари
Spread the love

Вълнуваща и незабравима остана срещата на учениците от българското училище “Света София” в Чикаго с президента на Р. България Румен Радев, вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев, генералният консул в Чикаго Иван Анчев и съпругата на президента Десислава Радева.

По стара българска традиция, нашите гости бяха посрещнати с хляб и сол, и бяха приветствани от голяма част от българската общност, която се беше събрала в двора на храмовия комплекс към църквата “Света София” .

В църквата, отец Грую Цонков ги поздрави с добре дошли и им разказа накратко за построяването и изографисването на новия храм, както и за ролята, която той заема в живота на българската общност в Чикаго.

След като запалиха свещичка за здраве и благоденствие, г-н Радев и цялата делегация се отправиха към двора на църквата, където президентът поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий и пред паметните плочи на Васил Левски и Христо Ботев.

Последва кратка литературно-музикална програма, изнесена от децата на училището. С голямо вълнение те рецитираха, пяха и танцуваха кръшни хора, под звуците на българската народна музика.

Държавният глава и неговата съпруга посетиха класните стаи на училището и се срещнаха с децата, които се надпреварваха да покажат своите знания и умения. Те го гледаха с грейнали очи, а лицата им бяха озарени от големи щастливи усмивки, защото техен гостенин беше президентът на Р. България.

Господин Радев ги поздрави и им пожела никога да не стихва интересът им за изучаването на българския език и българската история.

Училище “Света София” е първото и най-старо българско училище в Чикаго, с богата духовна и образователна дейност. През есента на далечната 1975 година то за първи път отваря врати за своите възпитаници, за да ги учи на роден език, а също така и вероучение.

В своята дългогодишна история то се превръща в стожер на българщината в Чикаго, за което и заслужено е отличено с орден “Иван Вазов”. Училището много пъти е било посещавано от високопоставени гости. За трети път то отваря вратите си, за да посрещне президент на Р. България.

Срещата продължи с разговор между г-н Радев и децата, с много усмивки и разбира се с много снимки за спомен. Всички излязоха да изпратят скъпите гости. Децата махаха след колата на държавния глава и весело огласяха с детските си гласчета двора на училището. Дълго след това с голямо вълнение споделяха своите чувства и впечатления.

Този ден ще остане завинаги в сърцата на всеки един от нас.

 

Мария Алилова и Йорданка Петрова

Снимки: Пламен Петров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.