Home » Авторски страници, политика

Становище на АСС “А. Политковская” и НДЗПЧ до ЕП и български институции

2017.07.21 Няма коментари
Spread the love

Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” и Независимото дружество за защита правата на човека с патрон Илия Минев изпратиха днес до председателя на Европарламента Антонио Таяни, българския президент Румен Радев, премиера Бойко Борисов, Комисията по правните въпроси и Комисията пооколната среса и водите към Народното събрание Отворено писмо – Становище. То се отнася до  законопроекти № 754-01-43 за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, и № 754-01-16 за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс. В Становището се казва:

“Не сме съгласни да се ограничава броят на съдебните инстанции, до които можем да се обърнем, когато не ни харесва някое решение на държавата, особено по отношение на въпросите по Оценка на въздействието върху околната среда. Длъжни сме да Ви припомним, че околната среда е дадена на всички по равно днес, при това “в заем” от нашите деца – и нито Правителството, нито Народното събрание имат правомощия да се разпореждат с нея и да забраняват нашия исконен граждански дълг да правим всичко, за да не допуснем да оставим в наследство на човешките поколения непосилни грижи заради днешни безхаберие и алчност на съмнителни мафиотски структури.”

Както и, че:

“Бихме искали да Ви напомним задължението на Република България да спазва международната Конвенция за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда (Конвенция от Орхус), ратифицирана със закон, приет от 39-то Народно събрание на 02.10.2003 г.
Не сме съгласни да се увеличават съдебните такси от 45 до 900 ПЪТИ в административните съдилища. България е на първо място сред страните на Европейския съюз по процент от брутния вътрешен продукт, отделян за правосъдие и не считаме за правилно, освен тези огромни средства, взети от данъците ни, гражданите да плащаме и допълнително големи държавни такси. Направете така, че и българските граждани, както тези на Франция, Швеция и Люксембург да не плащат съдебни такси. Припомняме на народните представители от Коалицията “Обединените патриоти”, че в тяхната предизборна програма ясно беше написано “Намаляване на съдебните такси”.”

Следва целият текст.

99

До Антонио Таяни

Председател на Европейския парламент

До Румен Радев

Президент на Република България

До Димитър Главчев

Председател на Народното събрание

До Бойко Борисов

Председател на Министерския съвет

До Комисията по правните въпроси на НС

До Комисията по околна среда и води на НС

До медиите

 

Отворено писмо – СТАНОВИЩЕ

 

от Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност” и

от Огнян Цеков, секретар на първото в България Независимо дружество за защита правата на човека с патрон Илия Минев

 

Относно: Становище относно законопроекти № 754-01-43 за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда и № 754-01-16 за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс.

Околната среда е дадена на всички по равно днес, при това “в заем” от нашите деца – и нито Правителството, нито Народното събрание имат правомощия да се разпореждат с нея и да забраняват нашия исконен граждански дълг да правим всичко за да не допуснем да оставим в наследство на човешките поколения грижи заради днешни безхаберие и алчност на съмнителни мафиотски структури.

Уважаеми господа,

Бихме искали като представители на гражданското общество да заявим пред Вас нашия протест срещу обсъжданите в Народното събрание промени в Административно-процесуалния кодекс и Закона за опазване на околната среда.

Не сме съгласни да се ограничава броят на съдебните инстанции, до които можем да се обърнем, когато не ни харесва някое решение на държавата, особено по отношение на въпросите по Оценка на въздействието върху околната среда. Длъжни сме да Ви припомним, че околната среда е дадена на всички по равно днес, при това “в заем” от нашите деца – и нито Правителството, нито Народното събрание имат правомощия да се разпореждат с нея и да забраняват нашия исконен граждански дълг да правим всичко за да не допуснем да оставим в наследство на човешките поколения непосилни грижи заради днешни безхаберие и алчност на съмнителни мафиотски структури.

В продължение на много години и по-специално на Съвета в Гьотеборг през 2001 г. лидерите на ЕС признават, че защитата на околната среда е право на гражданите.

Бихме искали да Ви напомним задължението на Република България да спазва международната Конвенция за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда (Конвенция от Орхус), ратифицирана със закон, приет от 39-то Народно събрание на 02.10.2003 г.

Не сме съгласни да се увеличават съдебните такси от 45 до 900 ПЪТИ в административните съдилища. България е на първо място сред страните на Европейския съюз по процент от брутния вътрешен продукт, отделян за правосъдие и не считаме за правилно, освен тези огромни средства, взети от данъците ни, гражданите да плащаме и допълнително големи държавни такси. Направете така, че и българските граждани, както тези на Франция, Швеция и Люксембург да не плащат съдебни такси. Припомняме на народните представители от Коалицията “Обединените патриоти”, че в тяхната предизборна програма ясно беше написано “Намаляване на съдебните такси”.

Не сме съгласни да се въвеждат пропорционални съдебни такси в административното производство и да се определя материален интерес на актовете на държавата. В 90 % от страните на Европейския съюз съдебните такси са нулеви или символични, за да се гарантира достъпа до правосъдие. В последната държава, която се опита да въведе пропорционални такси – Испания, те бяха отменени от техния конституционен съд, точно заради защита правата на гражданите и гарантиране достъпа до правосъдие. Напомняме Ви, че нито в Царство България, нито в Народна република България имаше пропорционални такси за административните съдебни спорове.

Не сме съгласни да задължавате нашите жалби до съда да се преподписват от адвокати. Не сме съгласни да разглеждате законопроекти, писани от собственици на адвокатски кантори, които да ни задължават да ползваме услугите на техните кантори. Напомняме Ви, че свободният гражданин ползва услуги, само когато иска и счита за правилно.

Не сме съгласни да разглеждате законопроекти, които са мотивирани с желание за намаляване на работата на съда и увеличаване на таксите, които съдът взима от гражданите. Работата на съдиите е да съдят, а не да получават заплати без да работят, и комуто не харесва да работи в съда или се счита за много натоварен – може да потърси другаде позиция с малко работа и голяма заплата.

В заключение бихме искали да напомним на народните представители:

Вие се заклехте в Конституцията, която защитава гражданските права и не е допустимо да действате за тяхното ограничаване.

Законодателната и съдебната власт трябва да обслужват гражданите и да ги подпомагат в труда им за по-добър живот и грижа за поколенията, а не да ги затрудняват и ограничават.

 

С уважение:

Инженер-математик Петър Пенчев

Огнян Цеков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.