Home » Авторски страници, политика

Външните министри на България и Молдова откриват наесен българско консулство в Тараклия

2017.07.11 Няма коментари
Spread the love
Екатерина Захариева и Андрей Галбур

Екатерина Захариева и Андрей Галбур

Външните министри и вицепремиери на България и Молдова – Екатерина Захариева и Андрей Галбур, са се разбрали днес да открият заедно новото българско консулство в град Тараклия, информира пресцентърът на МВнР. Двамата са разговаряли с рамките на неформалната среща на външните министри от ОССЕ в Мауербах, Австрия.

EZ-Galbur1

Българското правителство взе решение за откриване на консулството, което ще обслужва нашето малцинство в Молдова, на 24 март т.г. Вече е избрана сграда и предстои нейното оборудване, като се очаква консулството да заработи наесен.

В Молдова живеят 65 000 души с българско самосъзнание.

Вицепремиерът Галбур е изразил подкрепа Тараклийският университет да стане филиал на български ВУЗ. „Между нашите две държави има човешки мост – българите в Молдова“, изтъкнал той. Вицепремиерът Захариева заявила от своя страна пълна подкрепа за европейския път на Кишинев.

Зхариева и Алфано

Захариева и Анджелино Алфано

По време на форума на ОССЕ Екатерина Захариева е разговаряла и с италианския външен министър Анджелино Алфано. Двамата са обсъдили предизвикателствата, пред които двете държави са изправени като външна граница на ЕС.  Както и с външните министри на Австрия – Себастиан Курц, на Босна и Херцеговина – Игор Църнадак, на Кралство Нидерландия – Берт Кундерс, на Малта – Кармело Абела, и на Румъния – Теодор Мелешкану, се казва още в прессъобщението на МВнР.

Захариева и

Захариева и Себастиян Курц

Снимки: МВнР

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.